Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Welk beltarief kies ik voor mijn smartphone?

ma 30 dec. - 6:16

Het aanbod belkredieten is overrompelend. Maak daarom eerst een realistische inschatting van je verbruik en kies op basis daarvan een tarief dat bij jou past!
smartphone

Persoonlijk aanbod

Er bestaat niet zoiets als ‘het ideale beltarief’. Elke smartphonegebruiker is anders en dat gedrag vertaalt zich ook in de keuze voor het beltarief. Het is vooral belangrijk om je persoonlijk verbruik in kaart te brengen. Ben jij iemand die veel belt? Investeer dan vooral in extra belminuten. Als je amper telefoongesprekken voert, is het aantal belminuten een belangrijke besparingspost.
 
De tariefvergelijker voor telecom vind je op bestetarief.be

Betalen voor meer mobiele data is niet nodig

De Belg verbruikt gemiddeld niet zo heel veel mobiele data. In 2017 was dat gemiddeld 860 Megabyte per maand. Dat is dus nog minder dan één gigabyte. En natuurlijk is dat gemiddelde verbruik de laatste twee jaar toegenomen, het blijft een feit dat niet iedereen nood heeft aan een abonnement met 10 gigabyte mobiele data.

Een gemiddelde smartphonegebruiker komt nog altijd toe 5 gigabyte per maand. 

Telecomoperatoren proberen klanten te lokken met formules waarbij je ongelimiteerde toegang hebt tot data. Dat aanbod is voor sommige klanten perfect maar voor heel veel mensen is dat zwaar overdreven. Zeker als je regelmatig op een wifi-netwerk kan surfen, is een abonnement met extreem veel data niet aan de orde.

Sowieso is het een goed idee om de eerste maanden je verbruik nauwlettend in de gaten te houden. Als je merkt dat je het kan doen met minder data of belminuten, kan je een overstap overwegen. 

Zo houd je je dataverbruik zo laag mogelijk 

  • Download de app van je provider. Die app houdt bij hoeveel je belt, sms’t en surft.
     
  • Zowel IOS als Android bieden de mogelijkheid om je mobiel dataverbruik in te stellen per app.
     
  • Kijk niet teveel filmpjes op je smartphone. Video vreet dataverbruik. Download video's als het kan. Vergeet ze nadien niet te wissen want beeldbestanden nemen ook veel geheugen in beslag.
     
  • Stel je Facebookprofiel zodanig in dat filmpjes enkel geladen worden op een Wifi-netwerk. Als is dat natuurlijk niet voor iedereen interessant. Veel mensen vinden het net leuk om filmpjes te kijken als ze onderweg zijn. En dan surf je vaak op een mobiel netwerk.

Koppelverkoop is zelden goedkoper

Smartphones worden vaak in combinatie met een abonnement verkocht. Dat heet koppelverkoop en het is in ons land toegestaan sinds 2010. De aanbieding ziet er op het eerste zicht geweldig uit: je krijgt een goedkope smartphone cadeau, in combinatie met een beltarief.
 
In de realiteit is zo’n koppelverkoop zelden voordelig. De dure smartphoneprijzen die op de affiches doorstreept staan, zijn zelden de goedkoopste prijzen op de markt. Kijk daarom altijd eerst online of je het aangeboden toestel niet goedkoper vindt, zonder abonnement erbij.
 
De abonnementen bij een koppelverkoop lopen 18 of 24 maanden. Dat is lang. In theorie kan je het abonnement opzeggen na 6 maanden maar dan moet je wel de restwaarde van de smartphone nog terugbetalen. En die restwaarde wordt berekend op de reële prijs van het toestel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet