Zo onderzoek je zelf wat je bodem nodig heeft

woensdag 23 juni 2021 - 14:13
Het perfecte gazon: een werk van lange adem
We willen allemaal de perfecte grasmat in onze tuin, maar de realiteit is vaak anders: kale plekken, mos, een vaalgroene kleur… Ze verraden een tekort (of een teveel) in de bodem. Maar hoe weet je nu wat die grond precies nodig heeft? Tuinspecialist Wim Collet geeft tips aan De Inspecteur.

Meten is weten

Als je je gazon een boost wil geven, is het niet aan te raden om zomaar je tuin vol meststoffen te kappen. “Eerst moet je weten waar het gras precies nood aan heeft”, zegt Wim Collet. En hij kan het weten, want hij geeft plantenleer aan de Erasmushogeschool in Brussel en is landschaps- en tuinarchitect.

“Alles draait om de kwaliteit van je bodem”, zegt Wim. Vooraleer je meststoffen strooit, doe je beter eerst een bodemonderzoek. Dat kan je zelf doen. De vzw Bodemkundige dienst van België heeft tuindoosjes waarmee je zelf een staal kan afnemen in je tuin.”

Zo’n tuindoosje kost 79 euro. Je kunt het online bestellen, maar je vindt het ook in sommige winkels. Er zit een uitgebreide handleiding bij hoe je je bodemstaal moet nemen. Je stuurt je staal op naar de dienst en na het onderzoek krijg je een verslag voor de komende 5 jaar, waarin indicaties staan over de kwaliteit van je bodem.

“Je moet de resultaten zelf interpreteren, maar dat is eenvoudig”, zegt Collet. Aan de hand van kleurenschalen kun je zien van welke stof er te veel of te weinig aanwezig is in de bodem. Je zult zien dat het vaak zal gaan om overschotten, en niet om tekorten.”

Als je bodem toch tekorten heeft, kun je die op basis van het verslag gericht aanvullen. “Heb je bijvoorbeeld een tekort aan magnesium, dan kun je specifiek die meststof gaan halen in het tuincentrum.”

Een bodemonderzoek is niet gratis, maar één keer 79 euro betalen is vaak goedkoper dan jarenlang de verkeerde zakken meststof kopen.

Wim Collet, tuinspecialist

“We zijn onze privétuinen collectief aan het overbemesten”, zegt Collet. “Als een landbouwer dat op die manier zou doen, komt hem dat veel te duur uit. ”Een bodemonderzoek controleert de zuurwaarde, het type grond en de koolstofwaarde en analyseert de voedingselementen. Als je gericht bemest, kun je veel besparen.”

Doe-het-zelf

Er bestaan ook gratis manieren om een beter zicht te krijgen op de kwaliteit van de bodem.

“Het komt er vooral op aan om een idee te krijgen van het organisch gehalte in de bodem”, zegt Wim Collet. “Je wil weten hoe levendig je bodem is en hoe goed de structuur is. Want als er geen onderliggende structuur is, dan zal je gras niet gezond zijn.”

Collet geeft je 3 tips, ‘handmethodes’ zoals hij ze noemt, om zelf je bodem te onderzoeken:

De wrijftest

Hoe donker der de grond, hoe hoger het koolstofgehalte. Neem een hand aarde en wrijf ze goed open in je hand. Als je je hand afklopt en je hij blijft zwart, dan heb je een gezonde, koolstofgebonden grond. Zien je handen bruin, dan is de bodem koolstofarm.

De frietentest

Steek een spade (of nog beter een spitvork) in de grond. Schep de aarde op en schud ze zoals je dat met frieten doet. Als de aarde mooi verkruimelt, dan heb je een goeie bodemstructuur. Valt de aarde uiteen in heel kleine korrels, of net in heel grote brokken, dan duidt dat op een te laag organisch gehalte.

De gazonpunctie

De diepte van de wortel zegt ook iets over structuur. Bij een grasmat zouden de wortels ongeveer 20 à 25 cm diep moeten zitten. Stop daarom een klein buisje in de grond en schud de grond eruit. Zie je nog wortels zitten op die diepte, dan zit de bodemstructuur goed. Zie je er geen, dan heb je te weinig bodemstructuur.

We moeten ook eens af van het ideaalbeeld van die knalgroene grasmat, want dat is niet natuurlijk: we maaien veel te kort en die felgroene kleur krijg je alleen als je bemest

Wim Collet, tuinspecialist

Compost en andere trucs

Vaak volstaat het al om de kwaliteit van je bodemstructuur te verbeteren. “Dat kan door te verticuteren, door lucht in de bodem te brengen met een doorprikmachine of door compost te strooien in het najaar. Compost is goud in de tuin”, zegt Collet. “Het verbetert de structuur van je bodem en zorgt ook voor extra voedingsstoffen.”

Compost kun je makkelijk zelf maken en is eenvoudig aan te brengen: “Strooi in het najaar, rond de maand november, een laagje van ongeveer 1 centimeter over je gras uit. Als je dat een jaar of drie na elkaar doet, zul je effect zien.”

Wel belangrijk: maai je je gazon met een robotmaaier of een andere mulchmaaier? Dan hoef je geen extra voeding te voorzien. “Het gras dat blijft liggen bevat voedingsstoffen, die terug aan het gazon gegeven worden. Zo is de kringloop is gesloten en hoef je niet extra te bemesten. Maar maai je gras ook niet te kort”, zegt Collet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!