3 originele en gemakkelijke recepten met aardappel

dinsdag 21 april 2020 - 12:11
De mogelijkheden met aardappelen in de keuken zijn eindeloos. Messy Chef Jelle Beeckman geeft je nog meer inspiratie met deze 3 recepten!

Krokante aardappelpartjes met Parmezaanse kaas en bieslook

Deze aardappeltjes zijn heerlijk als bijgerecht, maar kunnen ook geserveerd worden als hapje. Voorzie bijvoorbeeld een lekkere dipsaus. Ze zijn super krokant en vooral ongelofelijk lekker.

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

  • 300 gram vastkokende aardappelen 
  • 100 gram Parmezaanse kaas 
  • 1 theelepel lookkruiden
  • Een paar takjes bieslook
  • 2 eetlepels olie (arachideolie, maisolie,…)

Aan de slag

  1. Zet de oven op 200 graden.
  2. Neem een grote bakplaat of ovenschaal. Het is belangrijk dat die groot genoeg is zodat er geen aardappelen op mekaar liggen.
  3. Zet de ovenschotel in de oven en laat ze heet worden.
  4. Je hoeft de aardappelen niet te schillen. Was ze even indien ze vuil zijn en droog ze goed af.
  5. Snijd de aardappelen horizontaal in twee en vervolgens elk stuk in schuine partjes.
  6. Doe de partjes in een mengkom samen met peper, zout en de look. Meng alles goed onder mekaar.
  7. Haal de bakplaat uit de oven en leg de aardappelen daarin. Zorg dat ze goed verspreid zijn.
  8. Zet ze 25 à 30 min in de oven afhankelijk van de grootte. Als je er met een mesje door kan, zijn ze gaar. Schud of roer ze om de 10 minuten zodat alle kanten krokant zijn.
  9. Strooi er de Parmezaanse kaas over en laat nog 5 minuten bakken.
  10. Werk af met fijngesneden bieslook.

Hasselback aardappelen met kruidenolie

Deze aardappelen kan je perfect op voorhand maken om daarna nog even op de barbecue te leggen. Wikkel ze daarvoor wel even in aluminiumfolie en leg ze een beetje aan de zijkant van het rooster. Ze zijn ook heerlijk met kruidenboter. Gebruik in dit recept de kruiden die je voorhanden hebt en laat de olie even trekken in de koelkast.

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

  • 4 vastkokende aardappelen van dezelfde grootte
  • 1 teentje look
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper en grof zeezout.
  • Tuinkruiden (tijm, rozemarijn, salie peterselie…)

Aan de slag

  1. Zet de oven op 200 graden.
  2. Was de aardappelen, schil ze niet. Dep goed droog.
  3. Pers de look bij de olijfolie en meng er wat verse kruiden naar smaak en keuze onder.
  4. Laat de olie even staan zodat alle smaken vrij kunnen komen.
  5. Neem een scherp mes en snijd inkepingen in de aardappel. Zorg dat je de aardappel niet helemaal doorsnijdt. Als hulp kan je bijvoorbeeld je aardappel tussen twee snijplanken leggen.
  6. Kruid met peper en zout en wrijf ze in met de kruidenolie.
  7. Leg de aardappelen in een ovenschaal of op een vel bakpapier voor ongeveer 45 minuten. Afhankelijk van de grootte kan dat iets langer zijn. Prik er in met een satéprikker of mesje om te kijken of ze gaar zijn.
  8. Draai de oven op het einde nog even op grillstand (250 graden) voor een extra krokant korstje. Werk af met grof zout en nog een beetje van de verse kruidenolie.

Aardappelsalade met zure room en augurkjes

Dit heb je nodig

  • 300 gram vastkokende aardappelen
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel zure room
  • Een paar kleine augurkjes
  • Verse peterselie
  • Verse bieslook

Aan de slag

  • Kies zelf of je de aardappelen schilt of niet.
  • Snijd ze in blokjes en kook ze gaar in gezouten water. Laat ze afkoelen.
  • Snijd de sjalot erg fijn. Doe er een lepel mayonaise en een lepel zure room bij. Snijd de augurk in fijne blokjes. Hak de peterselie, snijd de bieslook fijn.
  • Meng alles onder mekaar en serveer.

Nog meer kookinspiratie nodig? Ga dan zeker naar de website van Messy Chef Jelle Beeckman en volg hem op Instagram!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!