Amaury is proefpersoon van coronavaccin: "Ik ben zeker niet bang"

donderdag 10 september 2020 - 10:34
Amaury Van Kenhove uit Lokeren is een van de proefpersonen die zich heeft laten inenten met een potentieel vaccin tegen corona. In 'De Madammen' getuigt Amaury over hoe ze het hele testtraject ervaart:"ik vind het een toffe gedachte dat ik kan helpen om deze pandemie uit de wereld te helpen."

"Het was via een nieuwsbrief van een onderzoekscentrum van het UZ Gent dat ik betrokken ben geraakt bij de testen voor het vaccin. Intussen heb ik twee dosissen toegediend gekregen van een vaccin ontwikkeld door CureVac, een Duits bedrijf. De dag na de vaccinatie heb ik telkens een beetje hoofdpijn gehad. In juli heb ik de vaccins gekregen en tot augustus volgend jaar moet ik regelmatig bloedafnames laten doen, en dan is de studie afgerond."

"Ik ben zeker niet bang"

Het kandidaat-coronavaccin van het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford staat intussen tijdelijk on hold, nadat een van de proefpersonen mogelijk ongewenste bijwerkingen heeft. Maar dat schrikt Amaury niet af. "Ik ben blij om te horen dat de onderzoekers de veiligheid voorop stellen en de studie voorlopig stop hebben gezet. Er moeten nu eenmaal een aantal moedige mensen zijn die zich ten dienste stellen. Het vaccin gaat er moeten komen als we opnieuw een normaal leven willen. Maar ik ben zeker niet bang."

"Mijn bloed wordt een jaar getest"

"Ik ga er niet om liegen, de 1.000 euro die je als testpersoon krijgt, is niet mis. Zeker als je je huis aan het verbouwen bent zoals ik. Maar je kan ook meehelpen om deze pandemie de wereld uit te helpen. Dat vind ik ook een toffe gedachte, om daaraan te kunnen meewerken."

Niet iedereen staat te springen om zich te laten vaccineren met een vaccin dat zo snel ontwikkeld is. Normaal duurt het jaren eer een vaccin klaar is. "Er zijn inderdaad veel mensen die twijfelen om zich te laten vaccineren. Maar het feit dat het vaccin een jaar getest wordt én dat mijn bloed een jaar getest wordt, dat boezemt toch wel vertrouwen in vind ik."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!