Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

De toekomst van telefonie: "Volgens specialisten zal je binnen dertig jaar met iemand kunnen bellen door er aan te denken"

wo 10 mrt. - 1:38

145 jaar geleden zei Alexander Graham Bell tegen zijn assistent: "Mr. Watson, come here. I want to see you." Hij sprak deze zinnen door een primitieve telefoon. Dat moment wordt gezien als het eerste telefoongesprek in de geschiedenis. Ondertussen doen we meer met onze smartphone dan we misschien willen. Maar hoe zal die smartphone en dat bellen evolueren? Technologiejournalist Loutfi Belghmidi van VRTNWS geeft ons een blik in de toekomst van de telefonie.
© Daria Shevtsova via Pexels.com

Die verduivelde smartphone

De smartphone is voor de meeste mensen ondertussen niet meer weg te denken. Je kan er zowat alles mee doen: bankverrichtingen, foto's nemen, surfen op het internet, .... Het nadeel is dat we heel veel tijd spenderen aan dat fantastisch handige stukje technologie. In het boek 'Homo Digitalis' van Thierry Geerts, het hoofd van Google België, staat dat we maar liefst twee en een half uur per dag bezig op dat kleine schermpje. Volgens Geerts zijn we trouwens allemaal multimiljonairs met dat toestel in onze zak.

Technologiejournalist van VRTNWS Loutfi Belghmidi nuanceert die uitspraak: "Zelfs de goedkopere smartphones die we nu in onze broekzak hebben, zijn ongelooflijk krachtig in vergelijking met de computers van dertig jaar geleden. Als je toen een smartphone van vandaag zouden hebben gehad, dan zou die al gauw 30 miljoen euro hebben gekost." 

De tablet zal verdwijnen, in de toekomst zal je je smartphone kunnen openvouwen als je een groter scherm nodig hebt

— Technologiejournalist VRTNWS Loutfi Belghmidi

Bellen met je bril

De smartwatch is ondertussen ook al goed ingeburgerd. Die is verbonden met je smartphone, maar in sommige gevallen kan je ook zonder die smartphone bellen met je slimme horloge. De volgende stap is bellen met je bril zegt Belghmidi: "Google heeft al geëxperimenteerd met de Google Glass en Microsoft heeft de Hololens. Dat zijn brillen die werken met augmented reality. Bij wat je door je bril ziet, wordt extra informatie geprojecteerd. Het weerbericht bijvoorbeeld. Of een sms die je ontvangt. In plaats van te bellen of videochatten, zie je diegene waarmee je praat in een hologram voor je staan." Die toestellen zijn nu nog wel log en ze kosten een paar duizend euro. Nog niet voor het grote publiek dus, maar dat zal binnen 10 jaar anders zijn. 

Een opvouwbare laptop

In het gemiddelde Vlaamse huishouden slingeren er ondertussen een aantal smartphones rond, een tablet en een laptop of twee. Maar in de nabije toekomst zal je al die aparte toestellen niet meer nodig hebben. Alles wat je nodig hebt zal in één aanpasbaar apparaat zitten. "Er zijn nu al smartphones van Huawai of Samsung die je kan open plooien. Als je wil bellen dan klap je die smartphone dicht, als je een film wil zien dan klap je hem open en wordt het scherm dubbel zo groot." Op dit moment staat de technologie nog niet op punt. De schermen durven al wel eens barsten en deze smartphones kosten tweeduizend euro. Maar binnen vijf of tien jaar zal je ze overal zien. 

Een smartphone in je hersenen

Als we dan nog wat verder in de toekomst kijken, dan heb je helemaal geen toestel meer nodig. Binnen twintig à dertig jaar zit je smartphone als chip ingeplant in je hersenen. "Er wordt nu al met die technologie geëxperimenteerd. Elon Musk, de baas van Tesla en SpaceX, heeft een ander bedrijf dat chips in de hersenen van dieren steekt. Daar voeren ze allerlei experimenten mee uit. Volgens specialisten zal je binnen dertig jaar gewoon met iemand kunnen bellen door er aan te denken." De vraag is alleen of we technologie zo ver willen doordrijven. Het is aan dan aan de maatschappij om te beslissen wat wel kan en wat niet.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet