Dokter Devroey: "Het coronavaccin beschermt niet tegen de griep en vice versa"

donderdag 14 januari 2021 - 10:42
Het vaccineren is begonnen en het gaat sneller dan verwacht. Maar er zijn nog heel veel vragen. Luisteraar Marc wil graag weten of het coronavaccin ook het huidige griepvaccin vervangt: "Ben je dus meteen ook beschermd voor de griep als je een coronavaccin krijgt?" Dokter Devroey heeft het antwoord.

“Het coronavirus is een totaal ander virus dan het griepvirus. Ze geven ongeveer dezelfde symptomen, maar eigenlijk is het genetisch materiaal dat erin zit, of errond zit, helemaal anders. Het vaccin tegen griep zal niet beschermen tegen corona en ook niet omgekeerd. Je hebt wel degelijk de twee apart nodig.”

Mag je het coronavaccin krijgen als je ingeënt bent tegen de griep? En hoeveel tijd moet er tussen het coronavaccin en bijvoorbeeld een inenting tegen tetanus zitten?

“Zeker, al zit daar het best een beetje tijd tussen. Maar dat zal voor de meesten wel het geval zijn. Als het niet dringend is, laat je het best een maand tussen de inenting met het coronavaccin en andere inentingen. Het is een nieuw vaccin, dus er is nog niet getest wat er gebeurt als je bijvoorbeeld een week later inent tegen tetanus. Maar weet dat er vaccinaties voor kinderen bestaan waarin ze verschillende vaccins en virussen combineren. Tetanus, difterie en kinkhoest bijvoorbeeld. Of mazelen, bof en rubella. Dat zit allemaal samen in één inenting. Dus stel dat je het coronavaccin krijgt en iets daarna een ongeval hebt waardoor je ingeënt moet worden tegen tetanus, dan zal dat waarschijnlijk geen problemen geven. Maar dat is niet getest, dus indien mogelijk raden we aan om inentingen te spreiden.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!