Dokter Devroey over vaccins: "Dat je van vaccinaties autisme kunt krijgen, is volledig verzonnen"

maandag 9 december 2019 - 11:29
Meer en meer mensen staan twijfelachtig tegenover vaccins. Een gegronde angst?

"Enkel het poliovaccin is nog verplicht in België", vertelt Dokter Devroey bij De Madammen. "Je krijgt daarvoor een brief thuis toegestuurd die ingevuld moet worden telkens je kind een spuitje krijgt. In totaal moet hij of zij er 4 krijgen tijdens het eerste levensjaar. Die ingevulde brief moet je dan aan je gemeente bezorgen." Hoe kan het dan dat kinderen niet ingeënt worden? "Er zijn zowel ouders als artsen die weigeren te vaccineren. Ouders gebruiken vaak het excuus dat hun kind ziek is. Wanneer een kind koorts heeft, vaccineer je inderdaad best niet. Maar als je als arts te maken krijgt met een kind dat bijna continue koorts heeft en daardoor niet ingeënt kan worden, dan zou er een belletje moeten gaan rinkelen." 

Nodig?

Polio komt nog amper voor in België. Is vaccineren dan nog wel nodig? "Het komt net zo weinig voor omdat we vaccineren. Kijk maar maar de Bible Field, een gebied in Nederland waar veel mensen vaccinaties weigeren. Daar steekt polio sinds kort terug de kop op. We gaan tegenwoordig ook meer en verder op vakantie. Er zijn nog heel wat landen in Afrika en Azië waar polio wel een probleem is. Als je daar naartoe trekt, is vaccineren zeker noodzakelijk."

Vaccineren zorgt ook voor een soort groepsbescherming. "Stel dat 95% van de kinderen in een school gevaccineerd zijn. 5% is niet gevaccineerd omdat ze bijvoorbeeld niet in België geboren werden. Die 5% die niet gevaccineerd is, heeft veel minder kans om ziek te worden omdat bijna iedereen rondom hen ingeënt is. Stel dat maar 10% van de kinderen ingeënt wordt, dan krijg je een heel ander scenario."

Autisme

Niet alleen ouders zijn verantwoordelijk, vertelt Dokter Devroey. "Er zijn ook artsen die weigeren te vaccineren maar dan toch die verplichte brief invullen alsof het wel gebeurd is. Dat is schriftvervalsing en daar wordt niet licht mee omgegaan. Als je met zo'n arts te maken krijgt, kan en mag je altijd klacht neerleggen."

Ook de misvatting dat vaccinaties voor autisme zouden zorgen, komt van een dokter. "In 1999 verscheen een studie  van een Amerikaanse dokter waarin hij schrijft dat autisme veroorzaakt wordt door vaccinaties. Het nieuws werd overgenomen door gerenommeerde tijdschriften en instellingen. Maar achteraf bleek dat hij alles verzonnen had. Er is dus niets van aan."

Wil je weten welke vaccinaties je gekregen hebt, dan kan je dat controleren via Vaccinet, Kind en Gezin of je huisarts. "Ouders hebben vooral veel vragen en willen geïnformeerd worden. Daar is zeker niets mis mee!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!