Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Insectenkenner Peter Berx: “Als je last hebt van veel vliegen in huis, check je best even je vuilnisbakken!”

wo 24 jun. - 11:06

Mieren, wespen, muggen... Niet meteen favoriete beesten, maar ook jij moet het toegeven: ze zijn interessanter dan je dacht. Insectenkenner Peter Berx heeft het deze keer over vliegen, en ook deze keer lukt het hem om je warm te maken voor die beesten!
© Philip Veater op Unsplash

“Heel veel insecten hebben geen al te beste reputatie, dat is ook voor vliegen zo. Vliegen staan helemaal onderaan de ladder. Misschien nog net boven kakkerlakken? Maar toch zijn ze onmisbaar. Je moet niet vergeten dat nut en schade menselijke begrippen zijn. Vliegen zijn er en hebben een bepaalde functie. Anders zouden ze gewoon niet meer bestaan.”

Opruimers

“Vliegen zitten in elke ecologische niche. Er zijn vliegen die bijvoorbeeld belangrijke bestuivers zijn, maar wij kennen ze vooral als opruimers. Dat is hun belangrijkste functie. Dan spreek ik over de vleesvliegen. Dat zijn onze mooie, dikke bromvliegen die bij je thuis tegen het venster vliegen en zoemen, al denkend: “Waarom kan ik hier niet door?” De dikke blauwe bromvliegen. Andere familieleden in dezelfde groep zijn de mooie, metaalgroene die rond je GFT-bak zwermen. Zij ruimen allebei ongeveer hetzelfde op, want het zijn beiden vleesvliegen. Het zijn lijketers en ze ruimen dood vlees op. Ze leven op dode beesten.”

Vleeseters

“Vlees is een bijzonder goede eiwitbron, veel meer dan plantaardig materiaal. Vlees is goed te verteren en je kan er per gewichtseenheid iets meer energie uit halen. Er zijn dus heel veel dieren die op dood vlees leven. Je moet het ook niet achterna jagen, daar moet je geen energie in steken. Het enige wat je moet doen, is een goed reukorgaan hebben om de stank te vinden en waar die vandaan komt. En je vindt je weg wel.”

Informatie over een lijk

“Je kan aan de hand van vliegen hun maden of larven die op een lijk zitten, bepalen wanneer iemand ongeveer gestorven is. Je kan het bepalen aan de grootte of de leeftijd van de maden. Als je een lijk vindt en dat zit vol maden, want het ligt er al een tijdje, dan komen de mensen van het NICC (Het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek). Zij bellen een forensisch entomoloog en die komt dan stalen nemen. Zij nemen een aantal van die larven mee en kweken ze verder op in het labo.”

“Daar bestaan er al bestanden van. Als de larven zijn uitgegroeid en volwassen geworden zijn, dan weten ze dat het dat soort vlieg is en kunnen ze nagaan hoe lang ze die in het labo hebben gehad en bij welke temperatuur. Zo tel je terug en weet je dat bij die temperatuur de vlieg zo veel dagen nodig heeft om van ei tot vlieg uit te groeien. Vliegen komen binnen de 24 uur na het overlijden op het lichaam zitten. Dan leggen ze hun eerste eitjes. Je hebt dus altijd een time frame van ongeveer 24 uur. Ongeveer op dat moment is die persoon gestorven.”

“Je kan ook bepalen aan wat die gestorven is. Je kan larven op drugs checken en zo weet je of die persoon drugs genomen had, of niet. Je kan dus heel veel informatie halen uit gewone, vieze lijkenvliegen.”

Aan de hand van vliegen kan je dus te weten komen aan wat en hoe iemand gestorven is

“Als het warm is, zijn er ook meer vliegen. Ook bij mij zijn er meer. Hoe warmer het wordt, hoe korter de ontwikkelingscyclus van vliegen is. Zo zijn er sneller weer meer vliegen. Als je daarnaast ook iets te lang je GFT-bak laat staan, wordt die iets sneller rot. Ook daar kunnen vliegen dan veel sneller hun eieren in leggen. Als je heel veel vliegen thuis binnen hebt zitten, wordt het tijd om je vuilbakken eens te checken. Ze doen dus nuttig werk!”

Een grote biodiversiteit is belangrijk voor ons. Als je meer wil lezen over wat jij kan doen voor de biodiversiteit, dan vind je eenvoudige tips op samenvoorbiodiversiteit.be.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet