Seksuoloog Wim Slabbinck: "Knuffelen is het beste medicijn tegen stress"

vrijdag 21 juni 2019 - 16:24
Seksuoloog Wim Slabbinck vertelt over 'huidhonger', nood aan intimiteit en knuffels.

Een derde van de Vlamingen is single. "De meesten geven aan dat 'casual' seks gemakkelijk te vinden is. Je hebt er zelfs apps voor. Maar als je met iemand graag gewoon een nachtje wilt knuffelen, dan vinden mensen dat vreemd", vertelt Slabbinck. De meeste singles die op zoek gaan naar seks, zijn ook op zoek naar intimiteit. "Voor veel mensen zijn die twee met elkaar verbonden. Er hebben maar weinig mensen seks enkel en alleen om seks te hebben. Het knuffelen achteraf, elkaar in de ogen kijken en lepeltje lepeltje slapen horen erbij."

Knuffelen is het beste medicijn tegen stress, depressies en eenzaamheid.

Seksuoloog Wim Slabbinck

Maar enkel intimiteit vinden, zonder seks, blijkt moeilijk. "In Japan bestaan er naast sekswerkers ook intimiteitswerkers. Mensen waarmee je kan knuffelen tegen betaling. Hier in Vlaanderen schieten de knuffelworkshops als paddenstoelen uit de grond. Dat zijn positieve tendensen. Maar huidhonger is, naast honger naar voeding en slaap, een basisbehoefte. Als we moeten beginnen betalen voor basisbehoeftes, dan kan je je daar vragen over stellen."

Man, vrouw, jong, oud: iedereen heeft huidhonger. "We hebben het idee dat vrouwen liever knuffelen dan mannen, maar dat is een aangeleerd gegeven. Uit onderzoek blijkt dat mannen evenveel nood hebben aan intimiteit als vrouwen." Vorige eeuw deed de Amerikaanse psycholoog Harlow een opvallend experiment. Hij liet kleine aapjes kiezen tussen twee moeders: eentje gemaakt van staaldraad, maar met melkfles, en eentje gemaakt van linnen, zonder melkfles. De aapjes kozen keer op keer voor de linnen moeder. Ze verhongerden nog liever dan intimiteit te moeten missen. "Vroeger legde men premature baby's ook meteen veilig in een afgesloten couveuse. Tegenwoordig komt men daarop terug en zullen premature baby's veel meer op de blote borst bij mama of papa gelegd worden. Dat zorgt voor een hogere overlevingskans."

Knuffelen is dus niet alleen mentaal, maar ook fysiek goed voor jou. "Het verlaagt je hartslag en bloeddruk. Knuffelen is het beste medicijn tegen stress, eenzaamheid en depressies."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!