Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Seksuoloog Wim Slabbinck: "Het is een mythe dat mannen altijd zin hebben in seks"

vr 27 sep. - 9:37

Mannen denken om de 7 seconden aan seks, wordt wel eens beweerd. En vrouwen hebben dan weer nooit zin in seks. Klopt dat wel allemaal? Seksuoloog Wim Slabbinck brengt duidelijkheid.
© Foto: Getty

"Er zijn veel mannen in mijn praktijk die wanneer ze geen zin hebben in seks er toch gewoon in mee gaan. Veel mannen lijken het idee te hebben dat als ze geen zin hebben in seks ze het toch moéten doen. En daar zit toch iets verkeerds in die redenering."

"Vrouwen nemen het persoonlijker op als een man geen zin heeft in seks"

Mannen geven dus moeilijk toe dat ze geen zin hebben in seks. "Het is vaak een taboe om erover te praten. Mannen schamen zich ervoor. Als maatschappij denken we ook dat mannen àltijd een seksueel verlangen hebben. Ook vrouwen nemen het vaak persoonlijk als een man geen zin heeft. Terwijl omgekeerd, als een vrouw eens geen zin heeft in seks, veel meer mannen het net niét persoonlijk opnemen. Puur omdat er van vrouwen een beeld bestaat dat hun seksualiteit zogezegd 'complexer' is. Maar bij mannen is het niet veel anders."

De clichés over de verschillen tussen seksualiteit bij mannen en vrouwen zijn er gekomen doorheen de tijd. "Vooral met de opkomst van het huwelijk werden vrouwen meer beschouwd als eigendom van de man. Seks werd zo voor mannen een recht, voor vrouwen een plicht. Iedereen weet dat als iets verplicht wordt, dat je dan minder zin hebt om het effectief te doen. Begin 1900 krijg je dan een situatie waarin vrouwen beknot werden in hun seksualiteit. Vrouwen mochten hun zin in seks niet meer uiten, het was iets strikt voor het huwelijk." 

"Mannelijke seksualiteit is altijd het kneusje gebleven"

"Met de opkomst van de seksuologie is er ook een denkfout gemaakt. Het waren in het begin vooral mannelijke seksuologen en zij bestudeerden vooral hun eigen lid, maar zonder echt stil te staan bij de diversiteit in het mannelijk verlangen. Met later de vervrouwelijking van het beroep verschoof de focus naar de vrouwelijke seksualiteit. De mannelijke seksualiteit is daardoor altijd wat het kneusje gebleven, waardoor het stereotiepe beeld dat mannen altijd zin hebben in seks in stand is gehouden."

Dat stereotype beeld geeft veel mannen prestatiedruk, ze durven moeilijk toegeven dat ze niet aan dat beeld voldoen. "Mannen gaan het meer dan vrouwen voor zich houden, want ze denken dat wanneer ze uitspreken geen zin te hebben, dat ze dan geen échte man zijn of geen goede minnaar zijn. Maar er is geen reden om het niet te benoemen. Het zou net goed zijn mochten mannen onder elkaar eerlijker zijn en hun seksleven niet anders voorstellen dan het in realiteit is."

Bekijk het hele gesprek

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet