
de madammen
Oogarts Marnix Claeys: “Na twintig minuten kijken op een beeldscherm, moet je minstens 20 seconden in de verte kijken"
vr 11 mrt. - 1:56

“Het gaat minder goed met de ogen van kinderen. De laatste twee, drie jaar zien we een duidelijke evolutie”, zegt oogarts Marnix Claeys. “In Aziatische landen zien we de trend al langer. Door de coronacrisis zitten we ook meer achter ons scherm en dat heeft hier natuurlijk invloed op gehad.”
Opticafysica
“Wanneer we naar een scherm kijken, zijn er een aantal factoren die iets stimuleren in ons oog”, legt Marnix Claeys uit. “Onze ogen gaan beginnen verlengen. Hoe langer je oog wordt, hoe meer bijziend je wordt. Ze noemen dat opticafysica, waarbij de straal toekomt op één punt, maar dat punt blijft vast. Als de plaats waarop de straal terechtkomt, het scherm, meer en meer naar achter gaat, word je meer en meer bijziend. Alles wat verder van jou ligt, wordt zo waziger."
“Hoe kleiner het scherm, hoe meer dat je bijziendheid gaat stimuleren. Kleine schermen zijn een veel groter belasting voor onze ogen. Een tablet of een klassiek computerscherm zijn al iets beter.”
Voor kinderen is het heel belangrijk om voldoende buiten te zijn en te gaan ravotten
“Jonge kinderen zijn meer kwetsbaar. Als volwassene begint je oog te stabiliseren, maar een kinderoog is meer elastisch en kan veel meer uitrekken. Voor kinderen is het dus heel belangrijk om voldoende buiten te zijn en te gaan ravotten.”
20 20 2-regel
“Na twintig minuten kijken op een beeldscherm, moet je minstens 20 seconden in de verte kijken”, legt Marnix Claeys uit. “Zo verminder je de stimulus voor bijziendheid. De laatste twee staat voor twee uur. Na twee uur is het eigenlijk ‘speeltijd’ zowel voor kinderen als volwassenen. Even naar buitengaan en niet beginnen tokkelen op je gsm want dan heeft het natuurlijk geen zin.”
In Japan is 75 procent van de kinderen voor zijn twaalfde al bijziend
“In bepaalde drukke straten in Japan zijn er stroken aangelegd waar je kan wandelen en terwijl op je gsm kan zitten. Daar wordt nu in Zuidoost-Azië wel stevig de rem opgezet, want dat is er nu wel over.” De cijfers bij jonge kinderen zijn er best verontrustend. “In Japan is 75 procent van de kinderen voor zijn twaalfde al bijziend en 95 procent tegen zijn achttiende. Dat wordt echt al een gezondheidsprobleem. Heb je min zes, min acht of min tien bijziendheid, dan kan je op vroege leeftijd te maken krijgen met cataract of kan je netvlies afscheuren. Daarom is het heel belangrijk om het af te remmen bij jonge kinderen.”
Medicatie voor bijziendheid
“Je levensstijl is heel belangrijk. Niet te veel op een schermpje zitten en voldoende buitengaan. Vaak als je ouders brillen, kan je het bij deze kinderen niet voorkomen. We kunnen kinderen wel druppeltjes geven om de bijziendheid af te remmen. Voor deze medicatie te krijgen moet je naar de oogarts. Loop niet naar de opticien als je kind niet goed ziet, maar ga echt naar de oogarts.'
De tv
“Als je dichtbij grotere schermen gaat zitten, ga je de bijziendheid overstimuleren”, zegt Marnix Claeys. “Als je op vijf meter zit van een tweemeter scherm is er geen probleem, maar op twee meter moet je dat natuurlijk niet doen. Het is ook zo: hoe kleiner het scherm, hoe schadelijker voor je ogen. Een goede afstand bewaren is erg belangrijk.”
Veel zaken op een bijsluiter maakt mensen nodeloos ongerust
Eén van onze luisteraars stelde zich een vraag die we ons allemaal al eens gesteld hebben: ‘Waarom zijn die bijsluiters zo klein geschreven’? “Wettelijk gezien moeten al deze zaken op een bijsluiter staan en je kan er moeilijk een boek bijsteken. Het maakt wel veel mensen nodeloos ongerust. Ze zien bepaalde zaken staan, maar het valt misschien voor bij 1 op de 1000 of 1 op de 10.000. Het geeft ons dus dikwijls meer zorgen dan voordelen, maar firma’s moeten dit doen om zich te beschermen.”