Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Phishing bij jongeren: "Ze stellen zich voor €50 bloot aan zware criminele activiteiten"

wo 28 apr. - 11:41

Phishing is het oplichtingsfenomeen waarbij criminelen op allerlei manieren je bankcodes proberen te ontfutselen om zo je bankrekening te plunderen. Je kan er duizenden euro’s mee kan kwijtspelen. Het gebeurt vaak bij ouderen, maar nu zijn ook de jongeren aan de beurt.
© Canva

Phishers richten zich de laatste tijd ook steeds vaker op jongeren. En volgens onderzoek van Febelfin heeft 30% van de jongeren, mensen tussen 15 en 30 jaar oud, zelfs nog nooit gehoord van het fenomeen. Hoe komt dat? Kenneth De Beckker is postdoctoraal onderzoeker aan de KULeuven en UHasselt en houdt zich bezig met financiële geletterdheid. Hij geeft tekst en uitleg in 'De Madammen'.

Phishing bij jongeren

Op een bankkaart van een jongere staat niet veel geld. Phishing gebeurt deze keer dus anders. Er wordt hen beloofd om op een hele snelle manier geld te verdienen: “Het fenomeen van de geldezels: phishers die grote getallen bij ouderen weghalen, kunnen dat geld niet meteen op hun eigen bankrekening kwijt. Dat zou uiteraard opvallen en is te gemakkelijk te traceren. Vaak passeren ze via jongeren met de vraag of jongeren toegang willen geven tot hun rekening om een transactie te doen. Er wordt €50 beloofd aan de jongeren om dit te doen. Voor hen is dat veel. Maar ze stellen zich wel bloot aan criminele activiteiten. Bij banken komen ze op een zwarte lijst te staan, soms zijn er zelfs juridische gevolgen of krijgen ze moeilijkheden om een hypothecaire lening aan te gaan. Het is dus een groot gevaar.

Financiële geletterdheid wil zeggen dat je de vaardigheid hebt om met betalingen om te gaan. En dat is iets heel erg belangrijk!

— Kenneth De Beckker, postdoctoraal onderzoeker aan de KULeuven en UHasselt

Er wordt thuis niet over geldzaken gesproken

“Phishing is een fenomeen dat al jaren bestaat”, gaat Kenneth De Beckker verder. “Tijdens de coronacrisis heeft dit fenomeen een enorme vlucht genomen. Maar het is nog niet tot de leefwereld van jongeren doorgedrongen. We hebben andere digitale gevaren waar we het al ruim over gehad hebben zoals sexting. Hiervan zijn er al meerdere voorbeelden uitgebreid in de media gekomen, maar over ‘phishing’ nog niet. Daar zit het probleem volgens mij.”

“Het cijfer van 30% is heel veel, maar ergens verwondert het mij niet helemaal. Geldzaken is nog steeds iets dat we binnen het gezin niet open bespreken, ook niet met de kinderen. We hebben al andere onderzoeken gedaan met de vraag: hoe vaak wordt er thuis over geldzaken gesproken? Er is maar 42% van de jongeren waarbij er vaak over gesproken wordt. Als er thuis niet over gesproken wordt en het komt niet op de keukentafel, komt het niet tot bij de jongeren.”

Als er thuis niet over geldzaken gesproken wordt, komt het niet tot bij de jongeren.

— Kenneth De Beckker, postdoctoraal onderzoeker aan de KULeuven en UHasselt

"Het zit niet in onze cultuur"

Het feit dat we onze geldzaken niet zomaar op de keukentafel leggen, zit in onze cultuur: “Hoe we met geldzaken omgaan, is sterk cultureel bepaald. Zijn we aandelenbeleggers of eerder conservatie spaarders? Amerikanen gaan veel sneller investeren in aandelen, terwijl wij nog alles op een spaarboekje zetten. Ook hoe we over geld praten, is cultureel bepaald.”

“In Vlaanderen wil me nog steeds niet graag prijsgeven hoe veel men verdient. In Amerika is dat niet het geval, daar maken ze er geen probleem van. Als iemand in Amerika veel geld heeft, wordt er ook minder afgunstig naar gekeken. Ook dat heeft er mee te maken.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet