Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Verzamelaar Manuel Van de Velde over ‘Panini’: “Wie dit bedrijf koopt, is een winnaar. Want verzamelen zal altijd blijven bestaan”

wo 24 feb. - 10:24

'Panini' zoekt een overnemer! De firma ‘Panini’ maakt stickers van bekende voetballers die je in albums kan verzamelen. Vooral bij elk EK en WK zijn ze extra populair. 'Panini' vind je terug in 150 landen en de hoofdzetel ligt in de Italiaanse stad Modena. Ze zoeken nu dus een overnemer en blijkbaar zijn er ook veel gegadigden om het bedrijf te kopen. Cathérine Vandoorne praat erover met één van de grootste 'Panini'-verzamelaars in België, Manuel Van de Velde.
© VRT NWS

Manuel Van de Velde is één van de grootste Panini-verzamelaars in België geweest. Hij is er ondertussen mee gestopt: “Drie jaar geleden zijn we er mee gestopt, want het wordt veel te duur. Vroeger kocht je een zakje met 6 prentjes. Toen kwam het op 8 cent per prentje. In de jaren 90 hebben ze het veranderd naar dezelfde prijs voor een zakje, maar het waren maar 5 prentjes. In de jaren 80 had je 200 à 300 prentjes nodig om een volledig boek bijeen te sparen. Tegenwoordig heb je al snel 600 à 700 prentjes nodig. Het is dus een dure hobby geworden.”

“Met het WK in Brazilië zijn de prentjes van 15 cent naar 18 cent gestegen. Dus het is vrij duur geworden. Vroeger kocht je één doos met 100 zakjes en je boek was volledig. Nu moet je blijven kopen, want je hebt heel veel prentjes nodig. En heel vaak heb je nog eens dubbele. In sommige zakjes zitten zelfs twee keer eenzelfde speler.

Het is een te dure hobby geworden.

— Verzamelaar Manuel Van de Velde

De panini-stickers zijn iets fascinerend, want ze blijven populair. Verzamelaars verzamelen, ook in deze digitale tijden: “Wij zijn sowieso verzamelaars. Onze hele familie verzamelt. Ik verzamel bijvoorbeeld niet enkel Panini, maar ook munten, bankbiljetten en champagnecapsules. Mijn ouders verzamelen dan weer sigarenbanners, stripverhalen, … Het hele huis zit van in de kelder tot aan de nok vol met verzamelingen. Het moet een hobby blijven. Zolang het leuk blijft, blijft het ook duren. Maar met Panini ben ik gestopt omdat het puur commercieel en duur werd. Je koopt, koopt en koopt, maar voor je het weet ben je 300 euro kwijt en is je boek niet volledig. Het gaat me echt enkel om het verzamelen.”

Manuel Van de Velde heeft heel wat exclusieve, zeldzame exemplaren: “In mijn verzameling heb ik alle boeken vanaf Mexico 70, het eerste boek dat is uitgekomen, tot drie jaar geleden. Maar niet enkel voetbal! Ik heb ook alle basketbalboeken, ijshockey, Formule 1, Walt Disney, … Elk boek dat uitkwam, zowel in stickers als in kaarten, heb ik. Maar ze brengen nu ook kleine popjes uit van Star Wars, bandjes met verschillende figuren, … Ze brengen veel meer uit dan stickers.”

Elk boek dat uitkwam, zowel in stickers als in kaarten, heb ik verzameld.

— Verzamelaar Manuel Van de Velde

Het Prentjescentrum

Manuel Van de Velde en zijn familie zijn geen gewone verzamelaars: “Wij hadden een wisselcentrum: ‘Het Prentjescentrum’. We wisselden onze prentjes met andere verzamelaars en andere mensen om zo hun boeken vol te krijgen. Bij ons kon je stickers krijgen vanaf Mexico 70 tot het laatste album. Dat was voor hen een voordeel. Als je verzamelt en je koopt, koopt en koopt, heb je veel prentjes. Dan heb je ook veel ruilmateriaalTot drie jaar geleden hebben wij verzameld en geruild. Nu komen we tot op een punt dat alles weg moet. We moeten plaats maken voor onze andere verzamelingen.”

“Zo’n boek van 1970 is waard wat mensen er voor willen geven. Mensen bieden soms 500 euro, maar ik heb er ook al gehoord dat ze verkocht worden voor 2300 euro. Het blijft uiteindelijk wel het eerste boek. Het hangt er uiteraard van af in welke staat het boek is. Maar het kan vrij duur worden. Heb je een aantal mensen dat het echt heel graag willen? Dan gaat je prijs uiteraard erg stijgen.”

Panini te koop

“Ik kan Panini niet kopen, want ik ben geen miljonair. En dit bedrijf gaat volgens mij zeker verkocht worden voor miljoenen. Als je het koopt, heb je wel een winnend ticket. Er gaat altijd verzameld worden. Het blijft altijd bestaan. Ook kinderen zijn er gek op. Ook al werken ze meer en meer digitaal, toch blijft het leuk om het boekje in je handen te hebben en de stickers er in te kleven.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet