Wanneer gamen een verslaving wordt: "1 op 10 kinderen in de gevarenzone"

donderdag 22 oktober 2020 - 07:00
Getty Images
Simon De Winter is klinisch kinderpsycholoog, cognitief gedragstherapeut en doctor in de pedagogie.

"3 à 5% van de gamende kinderen heeft een echte verslaving. Maar de criteria voor een verslaving zijn nogal strikt. Ruimer genomen kan je zeggen dat 8 à 10% van de kinderen in de gevarenzone zit." Want vanaf wanneer spreek je nu echt van een verslaving, een probleem? "De lijst van criteria is eindeloos. Bijvoorbeeld boos, verdrietig of geïrriteerd geraken als je niet aan het gamen bent, diezelfde soorten gevoelens onderdrukken door te gamen, meer en meer moeten gamen om tevreden te zijn, liegen over je gamegedrag, ... Maar de belangrijkste is wanneer het gamen gaat zorgen voor problemen op school, thuis of bij andere hobby's. Als je dan niet kan stoppen of minderen, ben je de controle kwijt."

Zijn sommige kinderen meer vatbaar voor een gameverslaving? "Ook daar spelen verschillende factoren. Kinderen die jongeren beginnen gamen, hebben een groter risico. Maar ook kinderen die zich eenzaam voelen of beperkte sociale vaardigheden hebben. Een lossere opvoeding kan ook een factor zijn. Makers steken ook bewust verslavende elementen in hun games. Dat hangt van gamesoort tot gamesoort af."

Alles begint met een goede planning en regels. Denk ook op voorhand na over uitzonderingen.

Simon De Winter

Niet alleen kommer en kwel

"Maar met gamen an sich is niets mis, hé. Ik ben zelf ook een gamer. Gamen kan positief zijn voor je redeneringsvermogen, logische denken, verwerken van visuele info, bevorderd ruimtelijk inzicht, ... Er is bijvoorbeeld ook onderzoek dat aantoont dat te weinig schermtijd ook een negatieve invloed kan hebben. Het kan sociale integratie in een groep moeilijker maken."

Stel dat de lockdown voor minder strenge schermregels gezorgd heeft. Kan je dat nog recht trekken? "Alles begint met een goede planning en regels. Welk spel, hoe vaak mag je spelen, hoe lang, ... Denk ook op voorhand na over uitzonderingen. Stel dat je elke dag een uurtje mag spelen, maar dinsdag heb je dat niet gedaan. Mag je dat uurtje dan op een andere dag inhalen? Ga een goed gesprek aan met je kind en stel samen opnieuw een planning op. Als dat niet werkt, zet je misschien toch best de stap naar professionele hulp."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!