Welke wijn kan je bewaren?

vrijdag 13 september 2019 - 15:00
Kristjan uit Lokeren heeft een wijnbewaarkast gekocht. Maar nu vraagt hij zich wel af hoe hij kan weten of wijn ook bewaarwijn is.

Sommelier Kris Lismont van Restaurant Ambrozijn legt uit!

Welke wijn kan je bewaren?

Meer dan 80% van de wijn die gemaakt wordt, moet binnen de 2 jaar opgedronken worden. Als je het over bewaarwijn hebt, dan heb je het dus over de betere wijnen uit de resterende 20%. De mentaliteit is heel erg veranderd en Kris stelt vast dat de wijn tegenwoordig minder oud gedronken wordt.

  Voor alle duidelijkheid: je kan zowel rode als witte wijn bewaren. Wie wijn wil bewaren moet dat ook kunnen in optimale omstandigheden: temperatuur en vochtigheid zijn belangrijk, maar ook het vervoer van de wijnen speelt een rol. Je kan nooit helemaal zeker zijn, maar er zijn een aantal criteria die kunnen helpen bij het kiezen en kopen van bewaarwijn.

  • Lees de uitleg die je bij de wijnen vindt. Staat er 'fris en fruitig', dan weet je dat je die wijn niet kan laten liggen. Staat er 'krachtig en rijk' dan weet je dat hij nog een tijdje verder kan rijpen
  • Oorsprong: wijn uit Bordeaux wordt traditioneel beter met een beetje kelderrijping, al verandert dat de jongste jaren wel wat. Wijn uit Chili kan meestal beter jong gedronken worden.
  • Ook de prijs geeft veel weg: een goede bewaarwijn zit al snel in een hogere prijscategorie.

  Aanbevelen via mailSturen via mail

  het gezegd heeft!