Wetenschapper Hetty Helsmoortel: "Ik zou graag de eerste vrouw op de maan zijn"

donderdag 8 april 2021 - 13:35
ESA
Na twaalf jaar zoekt de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) opnieuw vier nieuwe astronauten. Hetty Helsmoortel, moleculair bioloog, stelt zich alvast kandidaat.

Solliciteren voor astronaut

"Ik zag op sociale media dat ESA astronauten zocht. Dat is twaalf jaar geleden dus ik zie het als een once in a lifetime experience.Hetty is moleculair bioloog, doctor in de gezondheidswetenschappen en wetenschapscommunicator. "Ik ben jaren bezig geweest met kankeronderzoek, wat eigenlijk een studie is van ontzettend kleine cellen. Het zou fijn zijn om me nu te kunnen verdiepen in het grootste van het grootste, de ruimte. Dat is minstens even boeiend!" 

"Solliciteren voor astronaut doe je wel niet zomaar, zo heb je eerst een ‘klasse 2 LAPL- certificaat' nodig. Je kan het zien als een medische goedkeuring waarbij je hart, gehoor, zicht en reflexen getest worden. Deze medische test kost trouwens €175. Hoewel ik het graag zou willen, is de kans dat ik effectief astronaut word, niet groot. Zo zoeken ze slechts vier astronauten over heel Europa. In de herfst van 2022 zal ik pas het resultaat weten."

Als moeder van twee kinderen ben ik mij bewust van de risico's, maar ik maak me pas zorgen als het ooit zover is.

Hetty Helsmoortel

Mama naar de maan

"Als ik mag dromen, dan zou ik heel graag de eerste vrouw op de maan zijn. Maar evengoed ook experimenten doen in het ruimtestation ISS. Ik ben jaren bezig geweest met biologische experimenten, deze nu uitvoeren in een ruimtecontext lijkt mij fantastisch. Ik ben mij als moeder van twee kinderen zeker bewust van de risico's, maar daar ga ik mij pas zorgen over maken als het ooit zover is."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!