Spits
Europese ruimtevaartorganisatie zoekt nieuwe astronauten, Frank De Winne: "Ook kandidaten met een fysieke beperking mogen zich aanmelden"
di 16 feb. - 4:14
"Vandaag heeft ESA aangekondigd dat het een selectieprocedure opstart om nieuwe astronauten te selecteren voor het astronautenkorps", zegt Frank De Winne, hoofd van het Europese Astronauten Opleidingscentrum (EAC) in Keulen. "We zoeken vier à zes 'carrière-astronauten' die een contract zullen krijgen bij ESA. Zij zullen langdurige reizen naar het ISS (International Space Station) maken of op lange termijn naar de omgeving van de maan reizen. Daarnaast gaan we ook een aantal mensen selecteren voor de 'astronauten-reserve'. Die astronauten zullen vluchten van kortere duur maken of aan een bepaald project verbonden zijn."
Voorwaarden
Er zijn wel bepaalde voorwaarden voor kandidaat-astronauten. Zo moeten ze een masterdiploma hebben, vloeiend Engels praten, stressbestendig zijn en voldoen aan nog een hele boel andere volwaarden. Geslacht speelt geen rol. "Diversiteit is goed voor een organisatie en dat geldt ook voor ESA. Ik denk dat het tijd is dat we daar ook binnen het astronautenkops werk van maken. We hebben actieve astronauten in het huidige korps die de toekomstige vluchten zullen uitvoeren, maar die zijn in 2009 gerekruteerd. Het is tijd voor een kennisoverdracht en daarom gaan we op zoek naar nieuwe, jongere astronauten."
Parastronaut
Voor het eerst in de geschiedenis kunnen ook mensen met een fysieke beperking zich aanmelden. "Het is een wereldprimeur. Ook daar speelt diversiteit een grote rol. We zien dat mensen met een beperking in de maatschappij heel ver komen en veel kunnen bijdragen aan de maatschappij. We willen nu nagaan of dat ook kan voor astronauten. Concreet zoeken we mensen die voor de rest aan alle criteria voldoen, maar een fysieke handicap hebben die hen vandaag niet toelaat om naar de ruimte te gaan. We willen nagaan welke aanpassingen we moeten doen aan onze ruimtetuigen."
"In de ruimte zijn we allemaal gehandicapt. We zijn namelijk niet gemaakt om in gewichtloosheid te functioneren. We hebben de ruimtevaartuigen zo gemaakt dat we er wel in kunnen werken en leven. Het is nu tijd om een volgende stap te zetten en deze aan te passen", citeert De Winne zijn collega Samantha Cristoforetti. ESA hoopt de selectieprocedure tegen eind 2022 rond te hebben. Daarna krijgen de geselecteerden een basisopleiding tot astronaut. Ten vroegste in 2025-2026 zullen ze een reis naar de ruimte maken.