Wim Slabbinck is een van de experten in 'Blind Getrouwd': "Wij zitten ook met de bibber wanneer de koppels trouwen"

vrijdag 21 februari 2020 - 10:31
Foto: Pexels
Op VTM ging een nieuw seizoen van 'Blind Getrouwd' van start, waarin vrijgezellen in het huwelijk stappen met iemand die ze nog nooit hebben gezien. De koppels worden samengebracht door een team van experten, waaronder seksuoloog Wim Slabbinck. In 'De Madammen' gaf hij meer uitleg over het proces achter die 'match making'.

Kan je een relatie beginnen met iemand zonder dat er verliefdheid is? "Het is een verhaal dat ik ook wel vaker hoor in mijn praktijk. Mensen die nooit de ultieme verliefdheid hebben gevoeld voor hun partner, of die er pas na een paar maanden echt is gekomen. We hebben het beeld in onze maatschappij dat er eerst verliefdheid moet zijn voor je in een relatie stapt. Het is iets waar we in het Westen heel veel belang aan hechten, we zijn erg beïnvloed door die geromantiseerde kijk op relaties. Maar het is niet omdat je vanuit een romantische verliefdheid een relatie start, dat het daarom blijft duren natuurlijk', legt Wim uit.

Een relatie zonder verliefdheid heeft zelfs voordelen. "Als je een relatie start zonder verliefdheid is het voordeel dat je meteen merkt dat een relatie werken is. Het gaat niet zomaar vanzelf, je bent niet zomaar aangetrokken tot elkaar, je moet elkaar echt ontdekken. Dat leidt vaak tot veel diepere communicatie, hoewel het veel werk vergt natuurlijk."

Een relatie zonder verliefdheid leidt vaak sneller tot diepere communciatie.

Wim Slabbinck

In 'Blind Getrouwd' pakken ze de selectie heel grondig aan. "Als je alle testen in beschouwing neemt, moet je rekenen dat elke kandidaat een week moet nemen voor alle testen die we doen. Dat geeft aan de ene kant veel vertrouwen, ze merken dat het niet gewoon natte-vinger-werk is. Maar het schrikt mensen aan de andere kant ook af. Er vloeien veel tranen in die selectiegesprekken. Het is niet zomaar een babbeltje, het kan echt wel pijnlijk zijn."

"Er vloeien veel tranen in de selectiegesprekken"

We vergelijken verschillende facetten om te bekijken hoe goed mensen bij elkaar passen. Er is enerzijds de kwantitatieve kant gebaseerd op een vragenlijst van Gert Martin Hald, de Deense grondlegger van het Blind Getrouwd-experiment. Er zijn verschillende dimensies in de vragenlijst, gaande van normen en waarden en standpunten over cultuur, sociaal gedrag en seksualiteit. Op basis daarvan krijgen we een score voor de match tussen de personen op die verschillende domeinen", legt Wim Slabbinck uit. Maar het is meer dan cijfers alleen. "Elk van de experten heeft nog gesprekken met de deelnemers op basis van hun eigen expertise. Iemand gaat bijvoorbeeld kijken hoe de kandidaten wonen, zijn ze ordelijk of slordig? Wat vinden ze belangrijk? Hebben ze huisdieren? Iemand anders kijkt dan weer naar hun relatiegeschiedenis en hun opvoeding."

"We zijn nooit 100 procent zeker van een match"

"Er zijn altijd risico's bij de matches die we maken. We kunnen wel inschatten in welke mate mensen met elkaar zullen matchen. Iemand die bijvoorbeeld veel belang hecht aan gezelligheid en veiligheid, ga je niet samen zetten met de grootste avonturier. Tenzij ze aangeven dat ze daar zelf geen probleem van maken. Het is dus altijd de nuance gaan zoeken."

Ook het uiterlijk nemen de experten mee bij het koppelen. "We hebben al de vreemdste zaken gehoord. Een vrouw zei bijvoorbeeld dat ze het moeilijk had met teenhaar bij mannen. Maar het gaat hier natuurlijk wel om 'Blind Getrouwd', de impact van het uiterlijk speelt ook een grote rol. Dus daar houden we ook rekening mee."

"We zijn natuurlijk nooit 100 procent zeker van een match. Liefde is geen exacte wetenschap. Maar het is voor een stukje maakbaar als je goede dingen samen zet en wanneer er veel potentieel is. Wij zitten natuurlijk zelf ook met de bibber wanneer ze gaan trouwen, het is ook een grote verantwoordelijkheid die we moeten dragen. We hebben daarom de afspraak, als een van de vijf experten niet gelooft in de match, dan mag hij zijn veto stellen. Daardoor verliezen we vaak wel een match, en dat maakt de onderhandelingen voor de koppels vaak wel pittig."

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!