Zo maak je kreeft klaar

vrijdag 10 april 2020 - 10:24
Foto: Getty
Onder het motto: verwen jezelf met een luxueus extraatje in quarantaine-tijden, geven we je kooktips om kreeft klaar te maken.

Kreeft stomen

Om een levende kreeft klaar te maken, begin je met een court bouillon op te zetten. Breng daarvoor 3 liter water aan de kook samen met flink wat ui, wortel, prei, selder, peper,  zout en eventueel nog wat aromaten (tijm, laurier, steranijs, rozemarijn, een citroen…). Doe de kreeft, met zijn hoofd eerst, in de bouillon en laat een kreeft van ongeveer 500 gram koken voor 8 minuten (tot wanneer hij mooi rood is). Is de kreeft iets groter, dan laat je hem best een minuut langer laten inzitten.

Snijd de kreeft open door een groot mes te zetten op het kruisje net onderaan de kop. Duw vervolgens met je hand het mes door de staart. Draai daarna om en doe hetzelfde met de kop van de kreeft. Verwijder de maag en het darmkanaal. Tik met de achterkant van je mes op de schaar van de kreeft en kraak die open zodat je gemakkelijk het vlees er uit kan halen. Het overige vlees uit de twee helften kan je er makkelijk uithalen. De kreeft is nu klaar om te serveren.

Kreeft bakken of grillen

Doe de levende kreeft 30 seconden in kokend water. Je hoeft in dat geval niet per se groenten of kruiden toe te voegen. Dat is enkel om de kreeft te doden. Je kan de kreeft ook direct, dus zonder ze voor te koken, halveren. Gebruik daarbij de wijze zoals hierboven beschreven. Let wel dat je dit in een vlotte en snelle beweging doet om de kreeft niet onnodig te laten lijden.

De kreeft is nu nog rauw en klaar om te bakken, grillen, …

Heb je de kreeft klaargemaakt gekocht in de winkel?

Heb je een voorgegaarde kreeft gekocht in de winkel, dan zijn bovenstaande stappen niet nodig. Je kan hem koud serveren of heel kort nog even opwarmen in de oven of in de pan met een klontje boter. Let op: doe dat niet te lang of je kreeft wordt taai.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!