Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

3 recepten met kreeft

In de keuken

vr 10 apr. - 8:35

Wil je zelf graag eens aan de slag met kreeft in de keuken? Probeer dan deze recepten van Messy Chef Jelle Beeckman!
© Foto: Getty

Kreeft “belle vue” met tomaten/venkelslaatje

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

Voor de court bouillon:

  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 1 selder
  • Peper en zout
  • Tijm en laurier

Voor de salade

  • 700 gram kreeft
  • een halve venkel
  • Assortiment tomaten
  • Assortiment kerstomaatjes
  • 1 sjalotje
  • Een paar zongedroogde tomaatjes op olie
  • IJsblokjes of koud water
  • een halve citroen

Voor de saus:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 tl whiskey
  • Snuifje cayennepeper
  • Een paar takjes dragon

Aan de slag

  1. Kook de kreeft zoals hier staat beschreven in de court bouillon.
  2. Snijd een sjalotje in fijne blokjes.
  3. Snijd het assortiment tomaatjes in verschillende formaten. Gehalveerd, in plakjes, in blokjes,… Meng ze samen met de zongedroogde tomaten, een eetlepel olie waar ze in lagen en het sjalotje. Kruid met peper, zout en een paar druppels citroensap. Laat een halfuurtje marineren in de koelkast.
  4. Snijd de venkel doormidden en daarna in fijne plakjes. Heb je een mandoline, gebruik die dan. Neem een grote kom met ijswater of erg koud water en leg ze daar in. Zo worden ze extra krokant.
  5. Meng de ingrediënten voor de cocktailsaus en werk die af met dragon.
  6. Haal de venkel uit het ijswater en droog in een handdoek. Meng onder de tomatensalade.
  7. Serveer de halve kreeft met de frisse salade en de cocktailsaus.

Gegrilde kreeft met pesto-kruidenboter

Ideaal als hapje en ook lekker om op de barbecue klaar te maken. Serveer met een heerlijk stokbroodje. De broodkruimels in de kruidenboter zorgen overigens voor een krokant korstje.

Dit heb je nodig

  • 2 kreeften
  • 100 gram ongezouten hoeveboter
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Bosje basilicum
  • 1 geperst teentje look
  • Peper
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels broodkruim (paneermeel)
  • Schijfje citroen

Aan de slag

  1. Verwarm de oven op 200 graden
  2. Kook de kreeft 30 seconden en snijd hem daarna open. Open de scharen van de kreeft. Verwijder de maag en het darmkanaal. Leg de kreeften in een ovenschaal.
  3. Snijd de basilicum fijn. Rooster de pijnboompitten en meng alles onder mekaar. Je kan ook alles in de blender fijn malen.
  4. Grill de kreeften 8 minuten in de oven en serveer met een schijfje citroen

Spaghetti met kreeftensaus en kerstomaatjes 

Dit heb je nodig

  • 2 kreeften van 500 gram
  • 2 liter water
  • 1 stengel selder
  • Handje kerstomaten
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 takjes tijm
  • ½ chili (naar wens)
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 200 ml visbouillon
  • 100 ml room
  • 50 ml cognac
  • 250 spaghetti
  • Een paar dragonblaadjes

Aan de slag

  1. Kook de kreeften 4 minuten in kokend water en haal ze er uit. Snijd open, verwijder maag en darmkanaal en haal de grote stukken vruchtvlees eruit.
  2. Hak de pantsers van de kreeft in stukken. Eventueel kan je ze ook even kort blenden. Van het pantser van de kreeft kan je een heerlijke saus maken.
  3. Snijd de selder,ui en look fijn.
  4. Neem een grote pan en bak de stukken pantser aan op een hard vuur. Voeg de selder, ui, chili, tijm en look toe. Zorg dat de pantsers mooi gekleurd zijn.
  5. Voeg de tomatenpuree toe en laat die even meebakken.
  6. Blus met de cognac en de bouillon en laat 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje
  7. Haal de saus door een zeef en vang die op in een sauspannetje.
  8. Snijd een paar kerstomaatjes in twee en voeg die toe aan de saus. Werk af met room en houd warm. Kruid bij met peper en zout.
  9. Kook de pasta al dente zoals beschreven op het pakje.
  10. Bak het vlees van de kreeft kort aan in olijfolie tot die stukken gaar zijn.
  11. Serveer de pasta met de saus, de gebakken kreeft en werk af met een paar dragonblaadjes.

Nog meer kookinspiratie nodig? Ga dan zeker naar de website van Messy Chef Jelle Beeckman en volg hem op Instagram!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet