Zo’n 120 tot 350 euro voor kilo mensenhaar: “Hoe langer hoe duurder”

dinsdag 13 oktober 2020 - 10:30
Heel wat mensen schenken hun geknipte haar aan het goede doel om er een pruik van te maken. Maar wat gebeurt er met al dat haar? Think Pink zamelt elke maand enkele honderden paardenstaarten in. Dat haar wordt in grote postzakken naar verschillende sorteercentra gestuurd, naar centrum Duinhelm in Oostende bijvoorbeeld. Daar sorteren mensen met voornamelijk een verstandelijke beperking met de meter in de hand het haar op lengte en op kleur. Daarna wordt het verkocht aan pruikenmakers.

Duinhelm is een centrum voor begeleiding voor personen met een voornamelijk verstandelijke beperking. Sinds februari 2019 werken ze samen met Think Pink. Eén van de sociale tewerkstellingsprojecten van Duinhelm is het sorteren van de paardenstaarten. 

“We krijgen geregeld postzakken vol paardenstaarten binnen via Think Pink”, zegt begeleidster An. “Onze mensen maken de enveloppes leeg en sorteren de paardenstaarten op lengte en op kleur. Voor hen is het een aangename en nuttige bezigheid. We vragen er ook geen geld voor, het is immers voor een goed doel.”

“In het begin sorteerden we nog zelf, maar dat bleek al gauw onbegonnen werk”

Heidi Vansevenant - Think Pink

“De samenwerking is voor ons onbetaalbaar”, zegt Heidi Vansevenant, voorzitter en oprichtster van Think Pink. “Ik weet nog goed hoe we in het begin van de actie “Geef om Haar” de paardenstaarten thuis sorteerden, maar mijn tienerdochters waren dat al snel beu. 

Dan hebben we het nog een tijdje met vrijwilligers gedaan, maar de actie was zo’n succes, we kregen zoveel paardenstaarten binnen, dat we op zoek zijn gegaan naar hulp. Daarom werken we nu samen met sociale tewerkstellingsprojecten en dat werkt perfect. De mensen weten ook dat ze voor een goed doel werken.”

“Geef om Haar”-fonds

Als alle paardenstaarten gesorteerd zijn per lengte en kleur, vertrekken ze in zakken van 5 kilogram terug naar Think Pink. Daar worden de haren verkocht aan producenten van haarwerken. De prijs voor een kilogram haar ligt tussen de 120 tot 350 euro. Hoe langer de paardenstaarten, hoe duurder het haar. De prijs hangt bovendien af van de vraag en het aanbod.

Het geld dat Think Pink daarmee inzamelt gaat naar lotgenoten, borstkankerpatiënten: “De mutualiteit geeft een tegemoetkoming van 180 euro voor een pruik, maar voor vrouwen die het financieel niet erg breed hebben, passen wij met het “Geef om Haar”-fonds daar nog eens 200 euro bij. Via de borstkankerklinieken kan je alle informatie daarover krijgen, maar ook op onze website van Think Pink”, zegt Heidi Vansevenant. 

Omdat Think Pink er wil zijn voor álle lotgenoten, werd beslist om het aanbod uit te breiden en de keuze te bieden tussen een mooie pruik en een modieuze muts.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!