de madammen
Professor Veldeman: "Of je haar uitvalt door chemotherapie hangt af van het product, de dosis en de frequentie"
ma 12 okt. - 11:20
Waarom verlies je haar door chemotherapie?
"Het jammere van de meeste kankerbehandelingen is dat die niet enkel de kwaadaardige maar ook de gezonde cellen treffen. Sommige soorten chemotherapie, niet allemaal, treffen de haarcellen waardoor het haar beschadigd wordt en gaat uitvallen. Of dat gebeurt, hangt af van het product dat toegediend wordt, de dosis en de frequentie. Persoonlijk factoren, zoals leeftijd bijvoorbeeld, spelen niet echt een rol."
Wordt er onderzoek gedaan naar vormen van chemotherapie die geen haarverlies zouden veroorzaken?
"Ja, tegenwoordig werken we soms met hoofdhuidkoeling. Dat is een soort ijskap die op het hoofd gezet wordt. De koude zorgt ervoor dat de bloedvaten gaan krimpen en de chemotherapie minder makkelijk in de haarcellen kan doordringen. Jammer genoeg zijn de resultaten eerder teleurstellend."
Klopt het dat als je haar terug begint te groeien, het soms anders is?
"Dat kan inderdaad gebeuren. Zeker in het begin. Het haar kan een andere structuur hebben, soms krijg je krullen en soms, heel uitzonderlijk, heeft het een andere kleur. Maar op termijn wordt het haar bij de meeste vrouwen weer zoals vroeger."
Bij sommige vrouwen groeit het haar niet meer terug na een behandeling?
"Dat klopt. Het gaat om ongeveer één procent van de vrouwen die behandeld worden met chemotherapie. Maar hoe zeldzaam ook, voor de vrouwen, én mannen, die het meemaken is dat echt wel een zware shock."
Hoe zit het trouwens met radiotherapie?
"Ook bestraling, radiotherapie dus, kan tot haarverlies lijden. Maar het gaat hier over een lokale behandeling. Dat betekent dat enkel wanneer je bestraald wordt op het hoofd, de kans bestaat dat je je haar zal verliezen. Bij een borstkankerbehandeling met radiotherapie zal je haar niet uitvallen."
Nieuwe manier van bestralen
Met de steun van Stichting tegen Kanker is dokter Veldeman volop bezig met het uitrollen van een nieuwe manier van bestralen. Concreet: vrouwen met borstkanker worden bestraald terwijl ze op hun buik liggen, en niet - zoals vroeger - op hun rug. "We leggen de patiënt op een soort platform, op hun buik en zo - door de zwaartekracht - vallen de borsten naar beneden. Het grote voordeel is dat gezonde organen zoals het hart en de longen, niet worden bestraald. We kunnen de stralen specifiek op de borst richten."
"De resultaten zijn zeer positief, ook op langere termijn. Vrouwen bij wie enkel de borst moet bestraald worden, krijgen nu standaard de buikligbehandeling. Nu zijn we verder onderzoek aan het doen om dezelfde methode toe te passen bij vrouwen die ook moeten bestraald worden op de lymfeklieren en de oksels."