Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

13 dingen die je niet (meer) wist over Soulsister

do 21 nov. - 10:30

Jan Leyers en Paul Michiels worden in 2020 opgenomen in De Eregalerij van Radio 2 met hun groep Soulsister. Met deze 13 wist-je-datjes ben je mee.
Soulsister
© VRT

1. Bart Peeters heeft hen gekoppeld

Bart Peeters bracht Jan en Paul bij elkaar. Jan Leyers was op zoek naar een stem om een nieuw groepje op te starten. Bart Peeters dacht dat de zanger van 'Females', dat Michiels in 1980 zong, een ideale match zou opleveren. Zonder Bart, geen Soulsister!

2. Eerste ontmoeting op café

In café Het pleintje in Heist-op-den-berg gaf Paul Michiels in 1984 een optreden. In het publiek stond Jan Leyers. "Het was liefde op het eerste liedje", aldus Jan tijdens De Madammen. Leyers stelde zich achteraf voor in de kleedkamer en na 3 pinten zei hij de gevleugelde woorden: “Gij en ik, wij gaan samen de wereld veroveren”. Paul was niet bepaald onder de indruk.
Een paar weken later zongen ze samen 'Cathy's clown' van The Everly Brothers tijdens een benefietconcert. De rest is geschiedenis.

Gij en ik, wij gaan samen de wereld veroveren.

— Jan Leyers

3. Werk aan de 'looks'

De eerste demo's van Jan en Paul waren 'You get to me' en 'Downtown'. Ze belandden op het bureau van EMI-platenbaas Guy Brulez. De liedjes zag hij meteen zitten, maar ze moesten iets doen aan uit uiterlijk. "Geef toe,moeders mooiste zijn jullie niet," zei Brulez. "We gaan een straf imago moeten verzinnen." Aldus Jan Leyers in De Madammen.

Platenbaas Guy Brulezzei dat we niet moeders mooiste waren en dat we iets aan ons imago moesten doen.

— Jan Leyers in De Madammen

4. Te vrouwelijke naam

In 1986 werd de eerste single 'You get to me' gelanceerd met de groepsnaam The Soul Sisters. Om verwarring te vermijden - het waren geen zangeressen - werd de groepsnaam veranderd in Soulsister. In Amerika bestond er ook reeds een duo met de naam Soulsisters.
Jan Leyers in De Madammen: "We waren onze tijd ver vooruit. We waren mannen met een vrouwelijke naam The Soul Sisters. We waren de eerste fluïde popgroep in Vlaanderen." 

We waren onze tijd ver vooruit. We waren mannen met een vrouwelijke naamThe Soul Sisters. We waren de eerstefluïde popgroep in Vlaanderen.

— Jan Leyers in De Madammen

5. Paul Michiels wordt Will Tura

In 1989 namen Jan en Paul het liedje 'In love' op voor de film Blueberry Hill van Robbe De Hert. Het nummer werd uitgebracht onder de groepsnaam The Blueberry Hillbillie's. In de vervolgfilm Brylcream Boulevard vertolkte Paul Michiels een jonge Will Tura en zong 'Eenzaam zonder jou'.

6. Jan Decleir bij 'The way to your heart'

De grootste hit van Soulsister is 'The way to your heart'. Het liedje kwam tot stand op de zolder van Jan Leyers in Boechout. Acteur Jan Decleir sprong daar af en toe eens binnen en kon achteraf op café trots vertellen dat hij erbij was toen het liedje vorm kreeg.

7. 'Ouderwetse brol'

De eerste reacties op 'The way to your heart' zaten in de categorie 'lauw'. Zelfs de vrouw van Jan vond het nummer maar ouderwetse brol. 'The way to your heart' werd uiteindelijk een wereldwijd succes met zelfs een notering in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

8. Tom Jones covert Soulsister

De Engelse zanger Tom Jones vroeg in 1994 op zijn blote knieën of hij een nieuwe versie mocht opnemen van het liedje 'Changes'. Jan en Paul waren erg vereerd en zongen ook in het koortje op de achtergrond.

9. De Eregalerij

De klassieker 'The way to your heart' werd in 2008 opgenomen in De Eregalerij van Radio 2. Twee jaar eerder kreeg Paul Michiels de award 'Een leven vol muziek'.

10. Polle Pap

De eerste job die Paul Michiels deed, was die van melkboer. In Heist-op-den-berg sprak iedereen hem aan als Polle Pap. De eerste 2 letters van deze bijnaam vind je ook terug in P.P. Michiels.

11. Unieke exemplaren van 'It takes two'

Van de eerste LP 'It takes two' van Soulsister werden er 700.000 exemplaren verkocht. Door een administratieve fout stond er op het label van de eerste 2.000 stuks in het midden van de plaat geen informatie. Jan en Paul zijn dan speciaal naar Nederland gereden om die persoonlijk te gaan signeren. Jan Leyers in De Madammen: "Dan konden ze zeggen dat we het met opzet gedaan hadden. De eerste 5 luisteraars die met zo'n zelf getekende plaat een selfie nemen, krijgen een gratis ticket voor het concert op 12 maart in de Ancienne Belgique in Brussel."

12. Lieve Blanquaert

Fotografe Lieve Blancquaert liet Jan Leyers en Paul Michiels voor haar lens poseren voor de hoes van het album 'It takes two'. Lieve: "Ik was zenuwachtig, want Jan en Paul legden de lat heel hoog. Ze waren ijdel, want ze wilden er absoluut goed op staan."
Jan Leyers: "In tegenstelling tot Paul was ik niet ijdel. Ik was een slons en ben daarna ijdel geworden. Wat wil je als je bij de hond slaapt."

In tegenstelling tot Paul was ik niet ijdel. Ik was een slons en ben daarna ijdel geworden. Wat wil je als je bij de hond slaapt.

— Jan Leyers in De Madammen

13. De succesformule

Volgens Guy Brulez bestaat de succesformule van Soulsister uit de combinatie van Jan Leyers die alles met het hoofd benadert en het buikgevoel van Paul Michiels. Jan Leyers in De Madammen:  "Wij waren het hoofd en de buik die er samen de voeten aan veegden."

Op vivavlaanderen.be verneem je meer over Soulsister

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet