
De Popcollectie
150 eenden en 30 ganzen waren de inspiratie voor de wereldberoemde Vogeltjesdans
wo 15 jul. - 2:08
Tchip Tchip
In 1957 mocht de Zwitser Werner Thomas in een hotelbar de gasten muzikaal entertainen met zijn accordeon. Hij speelde ook een eigen compositie 'Tchip tchip', maar veel reactie kreeg hij daarop niet.
Toen Thomas de melodie had geschreven had hij geen idee dat het nummer later zo goed in de smaak zou vallen. Zijn doel was vooral om mensen op te vrolijken met zijn muziek.
B-kantje
Toevallig hoorde de Vlaamse producer Louis Van Rijmenant 20 jaar later dit nummer van Werner Thomas. Hij bewerkte het liedje in 1980 tot 'De Vogeltjesdans' voor de groep Cash and Carry. Deze versie kwam ook terecht bij de Nederlandse groep De Electronica's, die voor hun singletje 'Radio 2000' nog een B-kantje zochten. Zoals het nog al eens gebeurt, volgt het publiek niet altijd de keuze van de artiest. Het liedje werd op diverse radio's grijsgedraaid en er werden wereldwijd meer dan 40 miljoen platen van verkocht. Zo werd 'De Vogeltjesdans' eveneens een heel groot succes op alle dansfeesten en huwelijken.
De dans
De komische danspasjes hebben veel weg van echte vogelbewegingen. Bij de Nederlandse collega's van Radio 2 vertelde Werner Thomas: "Het idee van die bewegingen kreeg ik door m'n eenden. Ik had toen zo'n 150 eenden en 30 ganzen. Als ik in de buurt van hun verblijf kwam, herkenden ze me meteen, omdat ik invalide ben en niet normaal loop. Dan kwamen ze allemaal waggelend en snaterend op me af."
78 toeren
In 1980 was 'De Vogeltjesdans' de zwanezang van de populaire Radio 2 Top 30-presentator Paul Verbrugghe. Toen het nummer in de Top 30 stond, vond hij het maar niets. Hij vond het 'een draak' en daarom vroeg Verbrugghe aan de technicus om het plaatje op 78 toeren te draaien, dan was hij er vlugger van af. Niet iedereen bij de directie kon daar mee lachen en na een disciplinair onderzoek kreeg Paul Verbrugghe een blaam. Dat was de spreekwoordelijke druppel om te stoppen met het presenteren van de Radio 2 Top 30.
Ook in Engeland waren ze er niet wild van. De Engelse versie van The Tweets werd in 2000 in Groot-Brittannië uitgeroepen tot het irritantste lied aller tijden.
24 uur
In 2016 nam de Nederlander Herbert Visser het initiatief om met De Vogeltjesdanszender in de ether te gaan. Op dit lokale radiostation kon je toen in Amsterdam 24 uur enkel en alleen naar De Vogeltjesdans luisteren.