radio2 middag in oost-vlaanderen
18 gemeenten en steden in Oost-Vlaanderen kunnen controleren of hun eigendom vervuild is
di 5 nov. - 11:47
18 gemeenten en steden uit Oost-Vlaanderen zijn al opgenomen in de lijst van de grote grondvraag. Dat is een groot onderzoek naar bodemvervuiling. Afvalstoffenmaatschappij OVAM controleerde de grond van onder meer Dendermonde, Sint-Niklaas, Eeklo en Ninove. Tegen 2036 willen ze heel Vlaanderen in kaart gebracht hebben. Ook benieuwd hoe het met jouw grond zit? Dat kan je controleren via www.degrotegrondvraag.be .
Historische vervuiling
“Ik denk dat het heel belangrijk is dat er nu een analyse gemaakt is van de gronden die vervuild zijn”, zegt burgemeester van Ninove Tanja De Jonge (Open VLD). “Vaak is dat een historische vervuiling waar mensen niet altijd van op de hoogte zijn. De grote grondvraag is een extra informatiekanaal zowel voor mensen die geïnteresseerd zijn in vervuilde grond, maar ook voor de stad om die informatie te delen met de inwoners.”
“Vaak ontdekt men de grondvervuiling pas bij het verkopen van gronden”, gaat Tanja De Jonge verder. “Vanaf het moment dat verkopers verplicht werden om een bodemattest af te leveren, kwamen er heel wat vervuilde gronden boven water. Dat was natuurlijk een zware last op de schouder van de verkoper of de koper. Het is goed dat daar nu duidelijkheid in geschept wordt.”
Sanering terugbetaald
“Ook in Ninove zijn een aantal particuliere gronden afgebakend als een grond die vervuild is”, zegt Tanja De Jonge nog. “Er is hier bijvoorbeeld een site waar een autogarage was. Daar is dus heel wat olie in de grond terecht komen. Die garage staat intussen al op een lijst waar sanering moet plaatsvinden. Dergelijke bedrijven moeten zich tegenwoordig vestigen op een industriezone en worden onderworpen aan de huidige milieunormen, maar vroeger waren zulke bedrijven gewoon in het dorp gevestigd.”
Als je grond vervuild is én je hebt er zelf geen schuld aan, zal de Vlaamse overheid op termijn de grond gratis saneren.