Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

2dehands.be neemt extra maatregelen tegen oplichting: "Online betalingen en verzendingen binnen ons platform maken kopen én verkopen veiliger"

ma 22 feb. - 7:02

Je kan sinds kort online betalingen doen op het platform 2dehands.be. Op die manier kan je een verkoop regelen binnen het platform zelf en ben je niet meer verplicht om rekeningnummers uit te wisselen. 2dehands.be legt bij 'De Inspecteur' op Radio 2 uit hoe het systeem werkt. "Het is gelijkaardig aan dat van je bankapp."
© Photo by Brandable Box on Unsplash

Sinds kort kan je online betalingen doen op 2dehands.be. De zoekertjeswebsite kreeg al lange tijd de vraag van klanten om dat mogelijk te maken. "We hebben afgelopen zomer het nieuwe betaalplatform gelanceerd en dat werkt prima", vertelt woordvoerder Aleksandra Vidanovski bij 'De Inspecteur' op Radio 2. 

Het nieuwe betaalsysteem maakt het mogelijk om een verkoop te sluiten binnen 2dehands.be zelf. Volgens Vidanovski is dat een grote stap vooruit. "Je maakt een betaalprofiel aan. Vanaf dan kan je op ons platform geld betalen of ontvangen. Je hoeft dus geen rekeningnummers meer uit te wisselen bij een verkoop." De nieuwe functie is ook belangrijk in de strijd tegen malafide verkopers. "Er is dankzij die functie geen reden meer om te geloven in de mooie praatjes van oneerlijke verkopers. Dat je zogezegd een kleine betaling moet doen via WhatsApp om de verkoop af te sluiten. Of dat je op een link moet klikken om een profiel aan te maken bij Paypal of een ander betaalplatform", vertelt Vidanovski.

Heel eenvoudig

2dehands.be werkt voor het systeem van online betalingen samen met Bancontact en het Nederlandse bedrijf Online BetaalplatformAls je zo'n betaalprofiel aanmaakt, moet je een paar eurocent betalen. Dat roept bij sommige luisteraars twijfels op over de betrouwbaarheid. Maar Vidanovski stelt meteen gerust. “De kleine overschrijving die je moet doen, is veilig. Daarmee wordt je rekening geverifieerd."

In de praktijk doorloop je de volgende stappen als je een online betaling doet: 

  1. Je maakt een betaalprofiel aan 
  2. Je sluit een akkoord met de koper over de prijs
  3. Via de betaalknop op het platform kan je een betaalverzoek sturen naar de koper
  4. De koper aanvaardt dit verzoek
  5. Binnen de 24 uur ontvang je de storting van het bedrag of gaat het bedrag van je rekening

Onlinebetalingen en verzendingen binnen ons platform aanbieden maakt kopen en verkopenveiliger voor iedereen.

— Alexandra Vidanovski, woordvoerder 2dehands.be

Bijkomende maatregelen tegen fraude 

Sinds kort moet je ook een tweestapsverificatie doen als je een account aanmaakt op 2dehands.be. Je kan niet meer inloggen met alleen je wachtwoord. Je moet ook je telefoonnummer doorgeven want als je wil inloggen, ontvang je een code per sms. Die geef je in om toegang te krijgen tot je account.

Volgens Vidanovski is het maar één van de bijkomende maatregelen die 2dehands.be neemt in de strijd tegen fraudeurs. "We kregen in het voorjaar van 2020 veel klachten van gebruikers die opgelicht werden door valse verkopers. We hebben beloofd om dat probleem aan te pakken. Zo is er bijvoorbeeld een speciaal fraudeteam dat niks anders doet dan valse accounts opsporen en verwijderen. Dat team werkt ook hard achter de schermen om de veiligheid van het platform te verbeteren." De Inspecteur durft te hopen dat de aanpak werkt. Hij ontvangt in elk geval minder getuigenissen over frauduleuze verkopers dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

We willen niets meer horen over fake mails van een pakketdienst.

— Alexandra Vidanovski, woordvoerster Tweedehands.be

Er komt ook een 2dehands.be koerierdienst 

2dehands.be maakt ook werk van een eigen koerierdienst. Dat is ook een manier om fraudeurs te slim af te zijn. "Gebruikers die een product willen laten opsturen met de post worden soms het slachtoffer van phishing. Ze ontvangen een mailtje van de verkoper waarin staat dat ze een profiel moeten aanmaken bij een koerierdienst zodat het pakket opgestuurd kan worden. Via dat profiel stelen oplichters vervolgens je gegevens", vertelt Vidanovski.  

Met de komst van een eigen koerierdienst kan ook dat probleem omzeild worden. "We bieden mensen op die manier de mogelijkheid om de goederen via een betrouwbare koerierdienst te versturen. We willen dus niks meer horen over vals mails van een pakketdienst", aldus Vidanovski. Een specifieke lanceringsdatum voor die koerierdienst kan Vidanovski nog niet geven. Wat ze wel al kan zeggen is dat het er sowieso dit jaar nog komt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet