3 dingen die je moet weten over belangrijke documenten van je overleden partner

Documenten die je levenslang moet bijhouden
Dat zijn vooral documenten die ook betrekking hebben op jou, maar daarnaast zijn er heel wat anderen die je best nog niet meteen weggooit:
- Documenten in verband met huwelijk, samenwonen (wettelijk of feitelijk), echtscheiding (definitief vonnis, echtscheidingsovereenkomst), samenlevingscontract
- Notariële akten
- Testamenten en documenten in verband met successie
- Schenkingsakten (om ruzies tussen erfgenamen en verdenkingen van de fiscus te vermijden)
- Diploma's en professionele certificaten
- Medische documenten: bloedgroepkaart, vaccinatiekaart, resultaten van analyses en onderzoeken en eventueel röntgenfoto’s
- Rijbewijs

Facturen en betalingsbewijzen
Facturen van gas, water en elektriciteit moet je vijf jaar bijhouden. Als er discussie komt over het al dan niet betalen van een factuur, kan dat dus tot vijf jaar na datum in nalatenschap vallen. Vijf jaar na het overlijden vervalt dat.
Hetzelfde geldt voor documenten die met de woning te maken hebben: onderhouds - en renovatiewerken. Er geldt een garantie van tien jaar op werken uitgevoerd aan een woning.
Autoverzekering: eigenaar verandert
Als je auto op naam stond van je overleden partner en je wil er mee verder rijden, wordt je auto op jouw naam gezet en veranderen de documenten automatisch. Een contract van de verplichte autoverzekering moeten we trouwens allemaal drie jaar lang kunnen voorleggen.