
de madammen
3 lekkere recepten met bloemkool
In de keuken
ma 27 apr. - 0:05
Bloemkool kan je op veel andere manieren serveren dan gekookt in water. Messy Chef Jelle Beeckman geeft je de nodige kookinspiratie!

Geroosterde bloemkool in de oven met kurkuma, rucola en granaatappel

Dit heb je nodig
- een halve middelgrote bloemkool
- 1 tl kurkuma
- 1 tl currypoeder
- 1 tl lookpoeder (of een halve teen look)
- olijfolie
- peper en zout
- 1 granaatappel
- bladpeterselie
- een halve citroen
- 125 g rucola
- handje hazelnoten
Aan de slag
- Zet de oven op 220 graden.
- Verwijder de bladeren en een klein stuk van de stam. Gooi die niet weg, je kan ze gebruiken om soep te maken. Snijd 2 grote plakken, van boven te beginnen, van ongeveer 1.5 cm dikte van de bloemkool.
- Leg ze in een ovenschaal. Kruid ze met look, peper, zout, kurkuma en curry. Zet 15 min in de oven. Draai ze daarna eens om en bak ze daarna nog eens 15 minuten. Controleer met een klein mesje of ze gaar zijn.
- Hak de hazelnoten fijn. Meng de rucola met wat citroensap, olijfolie, peper en zout. Klop de granaatappelpitjes er met een houten uit.
- Serveer de bloemkool met de hazelnoten, rucola salade, granaatappelpitjes en fijngesneden peterselie.
Bloemkoolpuree, erwtjes, munt, citroen en zeeduivel

Dit heb je nodig
- 2 zeeduivel haasjes
- 1 teen look
- halve bloemkool bloemkool
- Scheutje melk
- 300 gram diepvrieserwtjes
- halve citroen citroen
- Olijfolie
- Een paar blaadjes munt
- Peper en zout
Aan de slag
- Snijd de bloemkoolroosjes van de bloemkool, je mag ook de stam in kleine blokjes snijden, en kook ze gaar. Giet af, doe er een scheutje melk bij en mix tot een gladde puree. Kruid met peper en zout.
- Meng het sap van de citroen met 3 eetlepels olie. Kruid met peper en zout.
- Doe een scheutje olie in de pan en voeg de erwtjes toe. Pers er een teen look bij en voeg een paar blaadjes gesneden munt toe.
- Kruid de vis met peper en zout. Bak ze ongeveer 2 à 3 minuten aan elke kant.
- Serveer de vis op de bloemkoolpuree samen met de erwtjes en werk af met de citroenolie.
Bloemkool nasi goreng met kip

Dit heb je nodig
- 1 bloemkool
- 200 gram kip
- 1 wortel
- 1 ui
- 3 lente ui
- 1 teen look
- 200 gram diepvries erwtjes
- 3 el sojasaus
- Arachideolie
- 1 el sesamolie
- Peper en zout
- een halve chili of 1 tl sambal
- sesamzaadjes
Aan de slag
- Neem de stronk van de bloemkool en doe die in de keukenmachine tot wanneer ze de structuur heeft van rijst of couscous. Doe de massa in een kom en doe hetzelfde met de bloemkoolroosjes.
- Snijd de kip in blokjes. Kruid met peper en zout.
- Snijd de ui, wortel en lente-ui in fijne brunoise. Bak aan in olie. Voeg de kipblokjes toe. Pers er de look bij uit en voeg de chili toe. Wanneer de groentjes gaar zijn, voeg je de bloemkoolrijst toe. Doe de sojasaus en sesamolie erbij en bak krokant. Voeg de erwtjes als laatste toe.
- Serveer en werk af met sesamzaadjes.