de madammen
3 verrassende recepten met courgette
In de keuken
wo 29 apr. - 8:38
Nog geen inspiratie voor je lunch of avondeten? Messy Chef Jelle Beeckman deelt 3 heerlijke gerechten met courgette.
Courgette- en maïskoekjes met fetasausje
Dit heb je nodig
Voor de koekjes
- 1,5 courgettes
- 100 gram mais
- 50 gram paneermeel
- 2 eetlepels bloem
- 2 eitjes
- 1 teen look
- 2 fijngesneden lente ui
- 20 gram feta
- Zout en peper
Voor het sausje
- Voor het sausje
- 100 gram feta
- Verse dille
- 100 gram Griekse yoghurt
- 1 teen look
- olijfolie
- Peper en zout
Aan de slag!
- Verwarm de oven op 200 graden
- Rasp de courgette. Leg in een zeef met daarin een keukendoek en kruid met zout. Laat 10 minuten staan zodat al het vocht eruit kan. Wring daarna de handdoek nog eens uit zodat al het vocht is verdwenen.
- Doe de courgette in de mengkom. Kruid met peper en voeg de geperste look, fijngesneden lente ui, bloem, paneermeel, feta en de eitjes toe. Kneed tot een vaste massa.
- Bekleed de bakplaat met een velletje bakpapier. Vorm gelijke hoopjes, druppel er een beetje olijfolie over en zet de koekjes 20 minuten in de oven. Na 10 minuten draai je ze best even om.
- Mix de feta samen met de yoghurt, look en een scheutje olijfolie tot een gladde saus. Voeg er fijngesneden dille aan toe.
- Serveer zo, als hapje, of serveer er couscous bij.
Gele courgette soep met ansjovis persilade en pijnboompitjes
Dit heb je nodig
- 2 uien
- 2 gele courgette
- 500 ml kippenbouillon
- Peper en zout
- Takje tijm
- 100 gram peterselie
- 2 à 3 ansjovisfilets
- 2 tenen look
- 50 ml olijfolie
- 50 gram pijnboompitjes
Aan de slag!
- Snijd de ui en courgette in blokjes en bak ze aan in een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zout, voeg de tijm toe. Blus met de bouillon en laat op een zacht vuurtje pruttelen. Verwijder de tijm en mix de soep.
- Doe de peterselie samen met de ansjovis, olijfolie en look in een keukenrobot.
- Rooster bij voorkeur de pijnboompitjes in een droge pan.
- Serveer de soep en werk af met de persilade en krokante nootjes.
Courgettesalade met zeekraal, erwt, garnalen en honing-mosterddressing
Dit heb je nodig
- 1,5 courgettes
- 70 gram garnaaltjes
- 50 gram zeekraal
- 100 gram erwtjes
- Verse dragon
- Verse peterselie
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel mosterd
- 4 eetlepels olijfolie
- Sap halve citroen
Aan de slag!
- Gebruik je diepvrieserwtjes? Spoel ze even onder warm water en laat ze goed uitlekken.
- Snijd de courgette in hele fijne plakjes en snijd deze plakjes dan nog eens in tweeën.
- Was de zeekraal indien nodig. We serveren ze rauw.
- Snijd de peterselie en dragon grof. Doe alles in de kom en meng de groenten onder mekaar. Kruid met peper en zout. De zeekraal is al vrij zout dus voeg iets minder zout dan gewoonlijk toe.
- Meng de olijfolie, honing, mosterd en citroen tot een dressing. Giet de dressing over de groenten en laat nog even in de koelkast staan.
- Werk af met verse garnaaltjes en serveer.