
Zot Veel Vakantie
4 dingen die je moet weten over een varken als huisdier
do 6 aug. - 9:00

Gezelschap
Varkens zijn groepsdieren die je bij voorkeur in een familiegroep houdt, minstens twee dieren samen. Mannelijke dieren kunnen gecastreerd worden om het aantal jongen in een groep te beperken. Mannetjes en vrouwtjes met jongen kan je samenhouden als de dieren voldoende ruimte hebben. Je kan ook meerdere mannetjes samen zetten zolang er geen vrouwtjes in de buurt zijn. Als dat wel zo is, kunnen mannetjes agressief gedrag vertonen.
Let op als je dieren met een verschillende achtergrond samenbrengt. Volwassen varkens kunnen heel agressief zijn tegenover niet-familieleden. Stal ze eerst een periode naast elkaar, zodat de dieren aan elkaar wennen.
Omgeving
Varkens hebben nood aan een gevarieerde omgeving waarin ze op onderzoek kunnen gaan. Per varken heb je een buitenverblijf met een oppervlakte van minstens tien vierkante meter nodig. Voorzie zeker ook beschutting voor de dieren. Varkens hebben weinig haar, dus ze hebben schaduw nodig. Goede ventilatie en koeling, bijvoorbeeld een modderbad, zijn zeker nodig bij warm weer.
Per varken heb je een stal met een oppervlakte van zes vierkante meter nodig. Voor een minivarken is een stal van drie vierkante meter per dier voldoende. In de stal hebben de dieren nood aan een droge, warme ligplaats. Stro is daarvoor ideaal, in combinatie met een harde, betonnen ondergrond. Papiersnippers of zagemeel zijn ook mogelijk. Varkens zijn zindelijke dieren en zullen hun nest niet bevuilen als ze de kans hebben om hun behoeften buiten te doen. Het strooisel moet je dus maar af en toe bijvullen en om de drie maanden verversen.

Voeding
Een varken is een alleseter met één maag, net zoals de mens. Ze moeten genoeg ruwvoer krijgen, zoals gras, hooi en groenten, aangevuld met fruit en varkensbrokken. Let op met brood! Hierdoor kan je dier een calciumtekort krijgen. Varkensvoer voor landbouwvarkens vermijd je ook best, dat is veel te rijk voor hobbyvarkens. Het is in Europa wettelijk verboden keukenafval aan varkens te voeren. Ruwvoer geef je op meerdere plaatsen tegelijk, zodat alle dieren een kans krijgen om te eten. Bij voorkeur heeft ieder dier zijn of haar eigen emmer.
Varkens zijn grote drinkers. Voor de hygiëne is het beter om de bad- en drinkplaats van elkaar te scheiden en altijd proper drinkwater te voorzien. Let op als je je varkens in de tuin laat lopen. Er zijn heel wat bloemen en planten die giftig zijn voor varkens.
Gezondheid
Ook hobbyvarkens zijn kwetsbaar voor de ziektes die landbouwvarkens kunnen treffen. Maar varkens zijn sterke dieren en worden zelden ziek. Een aantal ziekten worden wettelijk bestreden en moeten verplicht gemeld worden aan de overheid. Vraag altijd raad aan je dierenarts.