Aantal woningbranden stijgt: "We zijn de boerenwijsheid vergeten van toestellen uit te trekken voor je je woning verlaat"
ma 2 dec. - 7:08
"In België komt er om de zeven dagen iemand om in een woningbrand", vertelt brandweeradviseur Tim Renders van de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost. Sinds 2015 is het aantal woningbranden sterk toegenomen in ons land. Dat blijkt uit cijfers van de Civiele Veiligheid. "Als ik alleen al kijk naar de statistieken van de zone Vlaams-Brabant Oost, dan zie ik dat in 2018 er 400 meer branden in de regio waren dan in 2015", vertelt Tim.
Almaar meer elektrische toestellen in huis
Brandweeradviseur Tim wijt die toename aan het grotere brandrisico, veroorzaakt door allerlei oplaadbare toestellen die we tegenwoordig in huis hebben. "Het aantal elektrische toestellen in huis neemt toe. Meer en meer van die toestellen moeten we ook opladen in huis. Denk aan een gsm, een elektrische fiets, een hoverboard, e-sigaretten, ..." Tim waarschuwt er ook voor dat we die toestellen vaak te lang laten opladen. "Als je je gsm een hele nacht lang laat opladen, dan is dat veel te lang. We zijn de simpele boerenwijsheid van onze grootouders vergeten: trek je toestellen uit als je je huis verlaat. Tegenwoordig laten we altijd alles in het stopcontact steken."
Beter voorkomen dan blussen
Vanaf 1 januari zijn rookmelders zijn verplicht. Op iedere verdieping in je huis moet je er één hebben hangen. Maar volgens Tim is dat niet genoeg. "We hangen die rookmelders vaak alleen op onze vluchtroute, maar tegen dat die rookmelders af gaan, is het soms al te laat. Daarom is het nuttig om ook een rookmelder op risicoplaatsen te hangen."
Rookmelders zijn een eerste stap om de brandveiligheid te verhogen. "Rookmelders melden wanneer er brand is, maar we moeten in de eerste plaats voorkomen dat er brand uitbreekt. En daarom moeten we aandachtiger omspringen met elektrische apparaten", aldus Tim. Ook een vluchtroute is belangrijk, volgens Tim. "Bespreek een vluchtplan met je familie. En let er op dat je geen risicovolle apparaten op die vluchtroute plaatst. In rijtjeshuizen in Leuven zie je vaak dat mensen hun elektrische fiets in de inkomhal opladen, bij gebrek aan een garage. Als zo'n fiets in brand vliegt, zit je als een rat in de val, want je kan niet meer naar buiten."
Meer tips vind je op de website van leef brandveilig.