radio2 middag in west-vlaanderen
Brandpreventie is van levensbelang: lees hier de tips!
wo 1 dec. - 6:07
1. Kook met aandacht
Het is cliché: veel branden ontstaan in de keuken. Kookpotten blijven op het vuur staan en ontsnappen aan je aandacht omdat je aan iets anders begint. Blijf in de keuken en doof het fornuis als je klaar bent. Aandachtig koken maakt ook dat je eten lekkerder is en het bespaart je ook veel moeite. Aangebrande aardappelen uit een pan schrobben is geen lachertje.
2. Laat de schoorsteen reinigen
Nog zo'n klassieker: flink wat branden ontstaan door een schouwbrand. Oorzaak is een vervuilde schoorsteen. Laat die elk jaar reinigen, zeker als je ook een haard of een houtkachel hebt.
3. Rookmelders
Vanaf 1 januari zijn rookmelders verplicht. Plaats ze op cruciale plaatsen. En zorg dat je ze kan horen tot in de slaapkamers. Er bestaan sets met rookmelders die je met elkaar kunt linken, zodat ze allemaal tegelijk afgaan als er één rook meldt. Doen! Het kan je leven en dat van je dierbaren redden.
4. Een vluchtplan
Op het werk testen we regelmatig een brandalarm en doen we evacuatieoefeningen. Maar ook in huis moet je daarover nadenken. Waar gaan we naartoe als het brandt en hoe? Het is ook belangrijk dat je daarover afspraken maakt, zeker met je kinderen. Ga eerst naar buiten en bel dan pas de brandweer.
5. Opladen
Er ontstaan steeds meer branden met oplaadbare elektrische toestellen. Laad gsm's, fietsen, steps, laptops op een plaats op waar er minder brandgevaar is. Plaats in die ruimte zeker een rookmelder.
6. Deuren
Houd deuren zoveel mogelijk gesloten. Via een open deur krijgt vuur meer zuurstof en kan de rook zich sneller verspreiden. Houd daarom de deuren waar mogelijk dicht. Het vergroot je overlevingskans.