Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Meest bedrijfsbranden in West-Vlaanderen

ma 2 dec. - 5:10

In de West-Vlaamse bedrijven brandt het vaker dan elders. Dat blijkt uit een onderzoek van onze redactie. We vergeleken de brandweercijfers in heel Vlaanderen. In onze provincie zijn er 20 procent meer industriebranden dan in Oost-Vlaanderen, de tweede in de rangschikking.
© Foto: Radio 2

In Bavikhove ging dit jaar een diepvriesbedrijf in de vlammen op. Even werd daar het rampenplan afgekondigd omdat er een tank met 5.000 liter ammoniak stond. In Izegem kwam asbest vrij toen de loods van een aannemer uitbrandde. In Pittem raakte een bedrijf dat gespecialiseerd is in metalen vaten en bobijnen verwoest door een brand. In Kortrijk stonden de glijbanen van het nieuwe zwembad in lichterlaaie. Het zijn maar een aantal recente voorbeelden van bedrijfsbranden in West-Vlaanderen. Vaak zijn de branden met risico voor de omwonenden en de volksgezondheid.

Op onderzoek

De brandweer publiceert elk jaar een rapport met haar cijfers per provincie. Hoewel West-Vlaanderen niet de grootste provincie is, valt meteen op dat hier vrijwel elk jaar het meeste bedrijfsbranden te noteren zijn. In 2012, 2013, 2015 en 2017 heeft West-Vlaanderen meest bedrijfsbranden. Het zijn er gemiddeld 120 per jaar of 10 per maand. Als we de cijfers tegenover het aantal industriële bedrijven zetten, blijkt de voorsprong nog groter. Per duizend bedrijven moet de brandweer bijna 13 keer uitrukken voor een industriebrand. De brandweer heeft geen cijfers over hoe erg die branden zijn. En over de oorzaken wordt nauwelijks onderzoek gedaan.

Industrieel weefsel

Werkgeversorganisatie Voka reageert verrast op de cijfers. "Er is duidelijk verder analyse nodig", zegt algemeen directeur Bert Mons. "Maar op het eerste zicht kan dat te maken hebben met het typisch West-Vlaamse industriële weefsel. We hebben hier bijvoorbeeld veel textielbedrijven, er is veel voedingsindustrie, we hebben meer machinebouw dan elders en ook meer landbouwindustrie. Een aantal sectoren die brandgevoelig zijn, zijn oververtegenwoordigd tegenover andere provincies. Maar dat mag geen excuus zijn, de cijfers tonen aan dat we meer werk moeten maken van brandveiligheid."

Besparen

Majoor Jan Leenknecht is verantwoordelijk voor brandpreventie in de brandweerzone Fluvia, dat is de brandweer in de regio Kortrijk. Hij kan zich bij de analyse van Voka aansluiten. Maar hij merkt ook op dat brandpreventie minder goed georganiseerd is in kleinere bedrijven. "Ik denk inderdaad dat een aantal mensen zich niet bewust is van het belang van brandveiligheid en branddetectie in het bijzonder. en ik hoop dat ze niet denken dat ze daar op kunnen besparen of het onderhoud achterwege laten. Dus de noeste West-Vlaamse werkmentaliteit mag zich ook vertalen in inspanningen voor brandpreventie."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet