
radio2 spits
“Aldi krijgt bedrijfsgeheimen ‘Tony’s Chocolonely’ cadeau en brengt eerlijke chocolade uit”
wo 30 mrt. - 11:52

Het Nederlandse chocolademerk Tony’s Chocolonely brengt al jaren Belgische chocolade op de markt, maar dan -naar eigen zeggen- op een eerlijke manier. Opvallend is dat het merk al hun kennis deelt met bedrijven die hun chocoladeproductie over een andere boeg willen gooien. De Choco Changer is het resultaat van een samenwerking tussen Aldi en Open Chain, een initiatief van Tony’s Chocolonely waar ze andere chocolademerken zeggen te helpen om op een duurzame manier hun chocolade in te kopen.
Slaafvrij
“Het is geen geheim wat we aan Aldi hebben doorgegeven”, zegt Tony’s woordvoerster Aerts. “Onze missie is ‘samen maken we chocolade 100% slaafvrij’. We weten dat we hulp van anderen nodig hebben om de normen in de cacao-industrie veranderen.” Vorig jaar nog kreeg Tony Chocolonely zelf te kampen met de kritiek niet 100% slaven vrij te zijn. Het merk verwerkte zijn cacaobonen bij een Zwitsers bedrijf dat erkende dat haar eigen chocolade niet 100 procent vrij is van slavenarbeid. Net daarom wil Tony Chocolonely via hun Open Chain alle bedrijven mee over de streep trekken. Want 100% procent slaafvrije chocolade kan alleen door een industriebrede verandering.
We weten dat we de hulp van anderen nodig hebben om de normen in de cacao-industrie te veranderen
Prijsverschil
De chocoladereep van Aldi is beschikbaar in drie smaken: melk-hazelnoot, melk-gezouten karamel en 70% puur. Inderdaad, je leest het goed, er zit een dubbelganger van Tony’s populaire Melk Karamel Zeezout tussen. Dat is niet de enige gelijkenis: als je de reep in stukken breekt zijn ze ook ongelijk verdeeld. Zo wordt er op een symbolische manier duidelijk gemaakt dat de inkomsten in de chocoladewereld nog altijd ‘ongelijk’ zijn verdeeld.
Toch is er een prijsverschil tussen de repen van Tony’s en die van Aldi. Aldi vraagt €1,79 voor een reep van 150 gram, terwijl Tony’s Chocolonely €2,59 voor een reep van 180 gram aanrekent. Tine De Keersmaker, woordvoerster van Aldi, legt uit hoe ze erin slagen om de chocolade aan zo’n lage prijs te verkopen. “Dat heeft vooral te maken met het discountmodel van Aldi. We draaien hoge volumes en houden onze processen zo eenvoudig mogelijk. We kunnen daarnaast voor een eerlijke prijs onderhandelen en bij ons zijn cacaoboeren verzekerd van hun inkomsten”, voegt de woordvoerster van Aldi toe. Aerts vindt het sterk dat Aldi als discountsupermarkt die hogere, eerlijke prijzen kan betalen. “Er is dus geen excuus voor andere chocolademerken om níét mee te doen”, zegt ze.
Eerlijke industrie
De Keersmaker legt uit dat de Choco Changer perfect past binnen de huidige missie van Aldi. “We willen kwaliteitsvolle producten betaalbaar maken voor een breed publiek, met respect voor de productieketen. Zo doen we dat voor babyvoeding, veggie- en bioproducten en dus ook voor chocolade. Sinds 2018 bevat de chocolade uit ons vast assortiment enkel nog gecertificeerde cacao van de internationaal erkende labels Fairtrade, Rainforest Alliance of UTZ. De Choco Changer is dus een verdere uitbreiding van ons aanbod duurzame chocolade.”
In Nederland is Tony’s Chocolonely inmiddels marktleider geworden, ook bij ons groeit de populariteit. Aldi is overigens niet de eerste supermarktketen die samenwerkt met Tony’s Open Chain. Eerder gingen de supermarkten Albert Heijn en Delhaize al overstag met hun huismerk Delicata en zetten daar stappen mee op de ‘eerlijke’ markt. Nu wereldspeler Aldi ook een samenwerking aangaat, zal de ‘eerlijke’ chocoladereep meerdere grenzen oversteken. “De Choco Changer is een internationaal project van de Aldi Nord-groep. De reep wordt momenteel verkocht in 6 Aldi Nord-landen: Duitsland, Nederland, Luxemburg, Portugal, Spanje en uiteraard ook in België.”