Alles wat je moet weten over de kaki

Kaki-wat?

Kaki (of sharonfruit) is de verzamelnaam voor een exotische fruitsoort. De varianten die je bij ons in de winkel vindt zijn de Fuyu- en de Hachiya-kaki. Algemeen geldt, zowel voor de Fuyu als de Hachiya, dat je ze rauw kan opeten en mét schil op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Wil je ze liever zonder de schil dan kan je hiervoor best de dunschiller gebruiken. Kaki's met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar. Zitten er zaadjes in de kaki? Dan eet je die niet op!
Fuyu-kaki

- Zien eruit als een oranje vleestomaat. Sommige hebben diepliggende lijnen van de stengel tot aan de onderkant.
- Smaken doorgaans zoeter. Hoe zachter, hoe zoeter!
- Fuyu-kaki's mogen nog knapperig zijn. Je kan ze eten zoals je een appel eet: uit het vuistje of in schijfjes gesneden.
Hachiya-kaki

- Zijn langgerekt en lopen uit in een botte punt. Ze zijn glad zonder groeven, net als een groot uitgevallen eikel.
- Smaken wrang als ze onrijp zijn. Je mag ze alleen eten als ze helemaal zacht zijn, bijna tot moes. Of ze rijp zijn kan je testen via het bladsteeltje: komt dit gemakkelijk los dan is de vrucht etensklaar!
- De Hachiya-kaki laat zich uitlepelen, net zoals pudding.
Wist je dat ...
- het kaki-seizoen loopt van ongeveer september tot en met maart?
- kaki’s ook als gedroogd fruit kan eten?
- je kaki met mate moet eten en nooit aan dieren mag voederen? Onrijpe kaki’s bevatten veel tannine en de zaadjes kunnen het spijsverteringsstelsel verstoppen!
- De kaki's op kamertemperatuur wel 30 dagen goed blijven? Je kan het rijpingsproces versnellen door ze in een papieren zak te stoppen samen met een appel, peer of banaan.