Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Alles wat je moet weten over de voedselallergie van je kind(eren)

wo 29 sep. - 7:40

Luc, het zoontje van Radio 2-luisteraar Kaat uit Oostende, is anderhalf en kreeg ongeveer 6 maand geleden last van buikkrampen en eczeem. De huisarts schreef zalfjes voor tegen de jeuk en de ontsteking, maar zei dat het nog te vroeg is om Luc te onderzoeken op een voedselallergie. Maar is hij inderdaad te jong?
© Getty Images

Volgens professor Dominique Bullens, kinderarts aan het UZ in Leuven en gespecialiseerd in allergische aandoeningen bij kinderen, is Luc zeker niet te jong. Het feit dat Luc nog niet werd getest op allergie, berust op een misverstand dat de voorbije jaren is gegroeid. Je kan al vanaf de leeftijd van 6 maand testen!

Via bloed of via huidprikjes kunnen dan al allergische antistoffen worden opgespoord. Bij zuigelingen die een allergische reactie doen, is het natuurlijk hoogstwaarschijnlijk – als het over voeding gaat – dat het een reactie op lactose/koemelk is, want ze krijgen nog niets anders. Luc is al ouder, en dan kan andere voeding liggen aan de basis van de allergie.

Een voedselallergie

"Mensen maken antistoffen aan tegen bepaalde voedingsmiddelen – die bevatten altijd eiwitten of proteïnen - waardoor het lichaam reageert. Je kan dus niet allergisch zijn aan suikers, wel intolerant of overgevoelig.
De symptomen uiten zich in maag darmklachten, reacties op de huid en in luchtwegen."

"De stof in het eten waar je allergisch op reageert, noemen we een allergeen. Dat allergeen is per definitie altijd een proteïne of eiwit, niet te verwarren met het wit van een ei!" 

Het is opvallend dat er steeds vaker voedselallergieën voorkomen. "De diagnose wordt nu vroeger gesteld, vroeger werden er geen tests gedaan voor de leeftijd van 4. Wat vooral toeneemt zijn de complexere voedselallergieën, combinaties van verschillende voedingswaren. Vooral allergische reactie op de luchtwegen stijgt. In de wetenschap beschrijft men ook het fenomeen van de allergische cascade of mars: meer en meer mensen verliezen een allergie maar om er een andere voor in de plaats te krijgen…"

Wat bepaalt dat iemand voedselallergie krijgt? Toeval? Erfelijkheid? Hoe krijg je voedselallergie? "Je erft de aanleg om allergische antistoffen te maken. Bijvoorbeeld: als iemand met hooikoorts trouwt met iemand die niet tegen huisstofmijt kan, dan kan hun kindje een allergie hebben voor iets anders: voedsel, vachtdieren. Je geeft dus geen speficfieke allergie door, maar wel de kans om allergie te ontwikkelen."

Allergische reactie 

"De antistoffen in je lichaam herkennen het eiwit/allergeen, klikken erop vast en dat veroorzaakt een soort kortsluiting, waardoor stoffen vrijkomen en dit lokt de symptomen uit. Afhankelijk van de plaats waar de cellen zitten, darmen, huid, luchtwegen, krijg je een bepaalde allergische reactie."

Welke voedingswaren veroorzaken allergische reacties? "Je kan een lijst daarvan opstellen aan de hand van de leeftijd." 

  • Bij zuigelingen tot 3 jaar is dat meestal het volgende rijtje: koemelk – kippenei – soja – tarwe en aardappel. Het voordeel hierbij is dat de meerderheid van de kinderen de allergie hiervoor verliest. Soms gaat het wel over in een andere allergie.

  • Vanaf 3 jaar zijn het dan meer de noten, pinda’s, sesamzaadjes en vis. Meer en meer wordt men ook allergisch voor groenten en fruit.

  • Vanaf 3 jaar krijg je meer kruisallergieën, vaak bij volwassenen zien we dat. Vb: allergisch voor berkenboom, als je dan een rauwe appel eet, denkt je lichaam (de antistoffen) dat je een stuk berk aan het verorberen bent, dus maak je ook bij appel een allergische reactie. Stoof je die appel, dan is er geen probleem. Zelfde bij wortelen, komkommer, ...

De behandeling 

"Eerst en vooral proberen we die bepaalde voeding te vermijden aan de hand van een dieet. Maar wat als het al te laat is, en je al bepaalde symptomen vertoond? Ik zou kunnen stellen dat er middelen zijn die lokaal gebruikt worden: puffs, neussprays, oogdruppels en middelen die de allergische reactie onderdrukken die ‘systemisch’ gebruikt worden dus via de mond in te nemen of desnoods via injectie. Deze middelen worden vaak ook in onderhoud, dus dagelijks, gebruikt en hebben alle tot doel de symptomen te onderdrukken of te vermijden."

"Je hebt vochtinbrengende crèmes, bij de fel onstoken huid, kan je ontsmettende baden en zalf voorschrijven, zoals lokale antibiotische crèmes in combinatie met teer of cortisonezalf."

'Smeerschooltjes'

Dominique Bullens is voorstander van het smeerschooltje: "Voor kinderen is het belangrijk niet alleen te zijn met hun huidproblemen, dat ze er openlijk over praten, zo worden ze minder beschaamd, ze stimuleren elkaar om beter te smeren."

De grotere kinderen gaan aan jongere kinderen uitleggen hoe. "Door het gevoel van niet alleen te zijn, leren kinderen met eczeem op een normalere manier omgaan met een chronisch probleem, als iets dat ‘er gewoon bijhoort”, ze leren ook van bepaalde (negatieve) reacties van mensen vb in het zwembad, te relativeren.

"Kinderen die zich uitzonderlijk voelen, zullen minder geneigd zijn met die problematiek om te gaan. In zo’n smeerschool leer je dat het eigenlijk maar gewoon is en voelen kinderen zich ook beter in vb zwembad, worden ze zelfredzamer."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet