Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Anja Daems ontdekt de zeescouts: "Een goede techniek en de juiste slag zijn heel belangrijk"

wo 11 mei - 11:01

In mei staat de pleziervaart in de kijker. Het doel: zoveel mogelijk mensen op het water krijgen. Anja Daems ontdekt samen met zeescoutsleider Simon de wereld van de scouting op het water.
© Radio 2

De Antwerpse zeescoutsleider Simon Helsen neemt Anja Daems mee op sleeptouw. De Schelde is de zee niet, maar de rivier blijkt een perfect equivalent te zijn. “In ons vaarseizoen zijn we elke week te vinden op de Schelde. In de winter ondernemen we andere activiteiten”, vertelt Simon.

Kracht is bijzaak

De beste stuurlui staan vandaag aan wal, want volgens de voorschriften waait het vandaag te hard om te gaan roeien. Spijtig? Dat valt mee. Anja Daems is stiekem best opgelucht, want – naar eigen zeggen – heeft ze niet zoveel spierkracht in haar armen. Simon geeft aan dat kracht maar bijzaak is. “Het is handig om een basisconditie te hebben, maar een goede techniek en de juiste slag zijn veel belangrijker”, legt de zeescoutsleider uit.

Kantelgevaar?

Het komt gelukkig zelden voor, maar soms kantelt de 800 kilo houten boot om. Het is daarom belangrijk dat de scoutsleden goed kunnen zwemmen. “Vanaf 6 jaar mogen kinderen bij ons komen en leren we ze goed zwemmen”, zegt Simon.

Enthousiaste Dolfijn

Bij de zeescouts hebben de leden uiteraard totemnamen die bij het zilte leven horen. Ze komen allemaal van zeedieren en zeevogels af. Simon, die zelf de totemnaam Doortastende wilde eend’ draagt, doet ter plekke een totemisatie voor Anja. De naam ‘Enthousiaste dolfijn’ schijnt goed bij haar eigenschappen te passen.  

Video

Bekijk het hele gesprek tussen Anja en Simon over de zeescouts in de onderstaande video's en laat je inspireren om ook een échte waterrat te worden. 

Samen op het water is een initiatief van de FOD Mobiliteit en Vervoer in samenwerking met Wind & Watersport Vlaanderen, Sport Vlaanderen en de Dienst Marien Milieu van FOD Volksgezondheid.

 

 

https://mobilit.belgium.be/nl/nieuws/nieuwsberichten/2022/campagne_samenophetwater_pleziervaart_de_kijker

https://mobilit.belgium.be/nl/nieuws/nieuwsberichten/2022/campagne_samenophetwater_pleziervaart_de_kijker

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet