
de inspecteur
Aperitiefsalami: mag je het witte velletje opeten?
za 12 jan. - 7:10

Piepkleine salami's, exact één hap groot en extreem verslavend. Ze zijn tegenwoordig ook te koop met een smaakje: noten, pikante peper of kaas bijvoorbeeld. Maar de mini-salami’s ‘pur porc’ - met het gekende witte velletje - werden gekozen voor een smaaktest bij De Inspecteur. Dé vraag: eet je dat velletje op of niet.
Ongevaarlijk
Er is niks mis met het witte velletje van de kleine aperitiefsalami. Het vel zelf is ofwel echte darm of synthetische namaak-darm, vervaardigd uit een mengsel van collageenbronnen. Geen enkele producent geeft op de verpakking prijs welke soort hij gebruikt, maar voor je gezondheid maakt het niet uit wat je eet.
Het witte poeder op het velletje is geen bloem, zoals veel mensen denken, maar een eetbare schimmel. In theorie wordt er op de worstjes een penicillinecultuur aangebracht die ervoor zorgt dat ze sneller uitdrogen. De penicilline helpt ook de goeie smaak behouden en zorgt ervoor dat de worstjes minder snel bederven.
Interessant om te weten: in de meeste van die worstjes zit ook suiker (vaak een half klontje per 100 gram) en zelfs melk (om de fermentatie te versnellen).