
de inspecteur
Beleggen in games? William Boeva zou het niet aanraden
vr 9 okt. - 6:00

Je kent hem als comedian, maar WIlliam Boeva is ook presentator van ‘Gamelab’ op Studio Brussel en ‘Boeva & The Games’ op Ketnet. Hij verzamelt spellen en consoles en is gek op gamen, een microbe die hij te pakken kreeg tijdens een lang ziekenhuisverblijf op z'n vijfde. Hij kan het dus weten, hoeveel een game in waarde stijgt na verloop van tijd. “Ik heb er nog nooit iets aan verdiend.”
Geld terug
Net zoals bij speelgoed is er ook een markt voor vintage computergames. Sommige spellen halen behoorlijke prijzen bij verzamelaars, maar het is volgens Boeva een kleine minderheid.
“Een spel kan waarde hebben om twee redenen: omdat het zeldzaam is of omdat het na al die jaren nog heel leuk is om te spelen.”
Bij die laatste categorie haalt Boeva graag 'Pokémon' voor Gameboy aan. “Daar zijn er heel veel van verkocht, maar mensen vinden het uit nostalgie nog altijd fijn om te spelen. Ik zie dat verzamelaars er ongeveer 50 euro voor neertellen.”
Met andere woorden: je krijgt er ongeveer het aankoopbedrag voor terug. En dan nog alleen op voorwaarde dat je de verpakking en het boekje goed bijgehouden hebt. Want dat is ook bij games een vereiste voor veel verzamelaars.
"En dat is met name bij Nintendo vaak een probleem" weet Boeva. "Want hun cartridges hadden kartonnen hoesjes, geen stevige doosjes in plastic zoals bij Sega."
Opletten geblazen
Games zijn dus, net als speelgoed, meer waard in de originele verpakking. Zeker de ‘sealed’ verpakkingen, die nog nooit opengemaakt werden, zijn gegeerd.
“Maar pas wel goed op voor je zoiets koopt.” zegt Boeva. “Er gebeuren louche dingen mee. Sommige verkopers verpakken gebruikte spellen opnieuw en verkopen ze als origineel-in-de-doos. Er worden zelfs games ‘sealed’ aangeboden die vroeger nooit in plastic verkocht werden.”
Er gaat volgens Boeva zelfs ronduit namaak rond, zeker in het segment van de duurdere games.

Hardware
Heb je thuis nog een Gameboy liggen uit de jaren ’90? Dan ben je volgens Boeva lang niet de enige. “Met wat geluk kun je er tweedehands nog 5 of 10 euro voor krijgen. Tenzij hij nog in de originele verpakking zit, dan betaalt één of andere zot er misschien wel een paar honderd euro voor.”
Wil je echt veel geld verdienen aan een console, dan moet ze vooral zeldzaam zijn. “Ik heb bijvoorbeeld een Sega Master System met een kartonnen sleeve van The Lion King. Het is maar een stuk karton, maar omdat die editie niet alledaags is kan ik er wellicht 150 euro voor krijgen.”
En ook al zijn ze niet dik gezaaid, sommige onderdelen zijn intussen veel waard. “Ik zag ooit bij speelgoedwinkel Christiaenssens een bak vol 32X-uitbreidingen voor Sega. Normaal kostten die 8000 frank per stuk, maar zelfs voor 1000 frank in afslag wou niemand ze. Had ik toen die volledige bak maar gekocht: nu brengen ze tot 400 euro per stuk op.”
Maar dat blijven uitzonderingen. Doorgaans mag je al heel blij zijn als je je geld kunt terugverdienen, zegt William. “Ik verzamel dan ook puur omdat ik de games graag speel. Volgens mij is dat ook de enige goeie reden om een collectie aan te leggen.”
Rotte chips
Er is nog een belangrijke factor waarom je games beter niet koopt als investering: “Na een jaar of 40 – 50 gaan de chips van de spelcassettes gewoon stuk door chiprot. Dan staat er letterlijk niks meer op en hou je alleen een waardeloos leeg cassetje over.”
Wil je toch absoluut beleggen in games? Dan heeft William misschien toch een goeie raad. “Om de 8 jaar worden gameconsoles vernieuwd, maar de fabrikant maakt dan nog een tijdje nieuwe games voor de oude versie van de console. Als je die koopt, kun je soms iets verdienen, omdat die games veel minder vaak verkocht worden - en dus later zeldzamer zullen zijn."
We zitten nu trouwens net op zo'n scharniermoment voor Playstation en XBox. "Maar ik zou games persoonlijk toch niet beschouwen als een belegging." besluit William.