'Bij leven en welzijn': Radio 2 Limburg lanceert podcastreeks voor 75ste verjaardag
radio 2 stelt voor
wo 23 mrt. - 7:00

Op 2 maart 1947 klonk in de huiskamers de ‘Feestouverture’ van De Boeck. Het begin van de allereerste uitzending van wat toen de Gewestelijke Omroep Limburg heette. De zender stond in de Dokter Willemsstraat in Hasselt, de antenne op het provinciegebouw. De uitzending zelf werd nog opgenomen in Brussel omdat de studio in Hasselt pas een klein jaar later zou klaar zijn.
Het was de start van een rijk radioverhaal dat zich afspeelde op verschillende locaties in Hasselt. Na de Dokter Willemsstraat verhuisde de omroep naar de Martelarenlaan, om vervolgens begin de jaren zeventig het statige gebouw van de Kempense Steenkoolmijnen in de Rodenbachstraat in gebruik te nemen. Na de overheveling van de nationale programma’s naar Brussel, bleek dat gebouw te groot en volgde in 2004 een verhuizing naar een gloednieuw radiogebouw aan de Via Media. Maar in 2018 werd de terugkeer naar Hasselt-Centrum ingeluid en nam Radio 2 Limburg zijn intrek in de ‘Kezerreme’, de gerestaureerde rijkswachtkazerne bij het nieuwe stadhuis.

Oog en oor voor talent
Zoals bij alle omroepen kwamen en gingen programma’s en presentatoren. Maar één rode draad liep door de Limburgse radiogeschiedenis: het oog en vooral oor voor talent. Tal van artiesten werden ontdekt door programmamaker en productieleider Jef Claesen, of ze waren dankzij hem voor het eerst te horen op de Vlaamse radio: Jacques Brel en Jo Erens bijvoorbeeld, maar ook Miel Cools, Gerard Cox, Liesbeth List, Toon Hermans, Jules Decorte, … .
Talrijk zijn ook de bekende presentatoren die bij ‘Omroep Limburg’ achter de microfoon verschenen: Mies Bouwman, Jan Van Rompaey, Louis Verbeeck, … De latere baas Jos Ghysen groeide met zijn cursiefjes ‘Het Schurend Scharniertje’ en het zaterdagochtendprogramma Te Bed of Niet Te Bed uit tot een icoon.
Dicht bij de mensen
Radio 2 Limburg heeft ook altijd de vinger aan de pols gehouden van wat leeft in Limburg. De omroep organiseerde in de jaren zestig Sinterklaasfeesten voor weeskinderen, zette met de actie Boemerang tien jaar de voorloper van de Warmste Week op poten. Zeker nadat in 1983 de regionale programma’s werden gelanceerd, stonden bij grote gebeurtenissen de verslaggevers altijd op de eerste rij: van de sluiting van de koolmijnen en Ford, of het busdrama in Sierre tot de kampioenstitels van Racing Genk.
‘Bij Leven en Welzijn’
In verschillende podcasts blikken enkele Limburgse radiostemmen terug op de voorbije periode. Ze worden aan de tand gevoeld door Daan Masset, een presentator van nu, die met stijgende verbazing aanhoort hoe zijn voorgangers vroeger radio maakten.
