Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Het verdriet van Sierre: een podcastreeks over hoe het busongeval een hele gemeenschap heeft getekend

radio 2 stelt voor

ma 13 mrt. - 6:00

Het busongeval op 13 maart 2012 in het Zwitserse Sierre laat niemand onberoerd. 22 kinderen en 6 volwassenen komen om het leven na hun skireis. Daan Masset en Kirsten Simons van Radio 2 praten in de podcast “Het verdriet van Sierre” met mensen die van nabij betrokken waren: de burgemeester, de voetbalploeg, de artsen, de pastoor. Stuk voor stuk mensen die getekend zijn, maar vooral ook voor altijd verbonden zijn door Het verdriet van Sierre.
kerkhof
© radio2
Luister naar de podcast 'Het verdriet van Sierre'

Tom en Katia baten het busbedrijf Top Tours uit, met één van hun bussen gebeurde het ongeval

Maar één keer, kort na het ongeval, spraken Tom Coremans en Katia Engels met de pers. Nochtans werd hun busbedrijf Top Tours in Aarschot toen overstelpt met vragen. Nu willen ze hun verhaal doen over wat er toen gebeurde, wat volgens hen de oorzaak is van het busongeval en over hoe het ook hun leven beïnvloedde, want ook zij raakten twee collega’s kwijt.

Beluister de podcast

Wendy Beenaerts is kleuterjuf in basisschool ’t Stekske in Lommel. Ze getuigt vanop de speelplaats

Wendy Beenaerts is kleuterjuf in basisschool ’t Stekske in Lommel. De “knuffeljuf”, verloor door het busongeval collega’s en leerlingen. “Haar kindjes”, zo noemt ze die leerlingen. De uren en dagen na het ongeval spendeert Wendy onophoudelijk op school. Ze vangt er mee leerlingen op, en zoekt steun bij collega’s. Die steun vindt ze nog tot op de dag van vandaag, in een gemeenschap die sinds het ongeluk een sterke band heeft opgebouwd.

Beluister de podcast

Deken Dirk De Gendt werd noodgedwongen opgevoerd als woordvoerder van de ouders uit Heverlee

Deken Dirk De Gendt was samen met de kinderen uit Heverlee al weken hun plechtige communie aan het voorbereiden. Toen het nieuws van het busongeval hem overdonderde, wierp hij zich op als woordvoerder van de ouders en slachtoffers uit Heverlee. Hij probeerde hen af te scheiden van de soms lastige pers. Nog dagelijks denkt hij aan die donkere dagen, maar hij herinnert zich ook de grote solidariteit.

Beluister de podcast

Peter Vanvelthoven was burgemeester van Lommel, en ging net na het ongeval mee naar Zwitserland

Dinsdagnacht wordt toenmalig Lommels burgemeester Peter Vanvelthoven plots uit z’n bed gebeld met verschrikkelijk nieuws: een zwaar busongeluk in Sierre. Wat volgt is dagen aan snelle beslissingen maken, knopen doorhakken en een vlucht naar Sierre en een begrafenisceremonie organiseren in De Soeverein in Lommel. Het waren enkele loodzware dagen voor de burgemeester. Dagen waar Peter Vanvelthoven nog vaak aan terugdenkt.

Beluister de podcast

Het ziekenhuis UZ Leuven ving 14 gewonde kinderen op en maakte voor hen een aparte afdeling

Naast de dodelijke slachtoffers, raakten er ook heel wat kinderen gewond, soms zelfs zwaargewond. 14 van hen werden overgebracht naar het UZ Leuven. Daar werden ze opgevangen door onder andere traumachirurg Stefaan Nijs en hoofd van de kinderafdeling Chris Van Geet. Zij vertellen hoe het ongeval ook de werking in het ziekenhuis voorgoed veranderde.

Beluister de podcast

Rudiger De Pauw was als militair bij de aankomstceremonie op de militaire luchthaven in Melsbroek

Adjudant-chef Rudi krijgt van zijn officier een zware opdracht: hij en zijn eskadron moeten deelnemen aan de ceremonie in Melsbroek, waar de kisten van de slachtoffers zouden aankomen. Zijn manschappen dragen de kistjes uit de militaire vliegtuigen en plaatsen ze naast elkaar in een hangaar. Wat lijkt op een simpele handeling, vergt veel voorbereiding en wikken en wegen. Rudiger en z’n manschappen nemen hun taak dan ook bloedserieus.

Beluister de podcast

Begrafenisondernemer Tom Pues regelde de begrafenis van de zeven kinderen uit Heverlee

Eén kind begraven moet al verschrikkelijk zijn, wat als je er zeven moet begraven? Begrafenisondernemer Tom Pues uit Leuven kreeg de opdracht de begrafenis te regelen voor de kinderen uit Heverlee. Hij vertelt over de pijn die hij overal rondom hem zag na het busongeval, maar ook over de grote solidariteit tussen de ouders en tussen zijn medewerkers.

Beluister de podcast

Jan Willekens was in 2012 voetbaltrainer van een Lommelse jeugdploeg, waarvan 2 spelers overleden

Jan Willekens is postbode, maar zijn grote passie is voetbal. In 2012 was Jan trainer van een jeugdploegje van de Lommelse club GT Kolonie. Drie spelers en één broertje van een speler zaten in de bus van het ongeval. Twee jongens kwamen terug, twee anderen overleefden het niet. Jan hielp zijn ploegje en de rest van GT Kolonie dit samen te verwerken. Als één team.

Beluister de podcast

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens begeleidde de gekwetste jongeren na het busongeval

Kan je zo’n drama als het busongeval van Sierre wel verwerken? Peter Adriaenssens was kliniekhoofd van de kinderpsychiatrie van het UZ Leuven. Hij beschrijft de eerste dagen in het ziekenhuis, de gekwetste kinderen willen niet praten, er hangt een pijnlijke stilte.. Maar stilaan gaan ze toch praten, en dat hebben ze vooral aan zichzelf te danken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet