Boekhoutse garnalen en verhalen in 'Alles is gîrnaert'
do 12 sep. - 8:54
Een dorp vol garnaalgeschiedenis
Boekhoute, een dorp vol 'vissers -en garnaalgeschiedenis'. Nog 700 Boekhoutenaren leefden van de vis -en garnaalvangst in het begin van de 20ste eeuw. Aan het einde van de jaren '30 waren er nog 50 visserssloepen. Jarenlang vonden ook de Gîrnaertfeesten, of de garnaalfeesten plaats, met de verkiezing van de enige echte Garnaalprinses. Maar er waren minder en minder vissers, en zo verminderde de visserscultuur, tot er vorig jaar voorgoed de brui werd aan gegeven.
Laatste twee garnaalvissers
In 2018 verkochten de laatste twee garnaalvissers hun schuiten. Toen viel het doek definitief over een ooit zo bloeiende visserij in het dorp. De gemeente Assenede wilde de geschiedenis bewaard zien, en zocht een schrijvend talent om de verhalen in een boek te gieten. De opdracht ging naar Marc Van Hulle.
"Een goed jaar geleden kreeg ik de vraag of ik een boek wilde maken om de garnaaltraditie in Boekhoute levendig te houden, zeker nu de laatste twee vissers hun sloepen wilden verkopen." Marc besloot het onderzoek voor het boek grondig te doen, en bleef een jaar lang geregeld rondsnuisteren in Boekhoute, met een feestelijk begin: "Ik ben begonnen door in 2018 naar de Gîrnaertfeesten te gaan en mensen te interviewen over wat de 'gîrnaert' voor hen betekent."
'Alles is gîrnaert' is zeker geen gewoon boek geworden: "Ik wilde geen museumboek maken. Er is een heel mooi bezoekerscentrum rond de visserij, en ik wilde zeker niet de anekdotes en alle gegevens die je daar kan lezen in het boek. Het boek viert het verleden, maar ook het heden van Boekhoute.
Alles voor de garnaal
Marc kreeg heel wat warme verhalen te horen van twee vissers: Eric Rammeloo en Patrick Verschraegen. "Ik zal het moment nooit vergeten. We zaten in de living van Eric en Bea Rammeloo, en ik luisterde uren naar verhalen over het leven op zee, en het leven op de kade. Plots keek Eric me aan en besefte dat zijn leven volledig gedraaid heeft rond een klein beestje. Die mensen waren nooit naar een trouwfeest geweest. Eric vertelde dat hij toch maar de hele tijd naar zijn horloge zou gekeken hebben om te zien wanneer hij moest vertrekken om op zee te gaan." Net door die verhalen, en door uren bij de mensen te zijn, verloor de schrijver een beetje zijn hart aan Boekhoute en aan zijn inwoners.
De schrijver merkte dat er toch een gemis is in het dorp:"Je mag niet vergeten dat 50 tot 60 jaar geleden, er nog tientallen families van de garnaalvissers leefden. Er waren de pelsters die 's avonds of 's ochtends, toen de verse visvangsten binnenkwamen, massaal de garnalen begonnen te pellen. Buiten dat, hebben er nog zoveel andere zaken geleefd rond dat kleine beestje."
Puzzelen met garnalen
En dat mag letterlijk genomen worden, vertelt ook graficus Steven De Dapper: "Het boek zit letterlijk vol garnalen. De letters van alle titels hebben we gelegd met échte garnalen. Een echt puzzelwerk waar we een hele dag zoet mee waren. Ja, je kunt wel het een en ander doen met een garnaal."
En je kan ook perfect leren garnalen pellen in het boek. Op de juiste manier wel, aldus schrijver Marc: "Er is een bladzijde met 'Gîrnaerts pellen voor dummies' in het boek. Een van de oude garnaalpelsters legt jou dat in geuren en kleuren uit. En je leert ook waarom een garnaal nooit kaarsrecht op je bord terechtkomt! En lekkere gerechtjes mogen ook niet ontbreken natuurlijk." (lacht)
Het boek: 'Alles is gîrnaert' is voor 20 euro te koop vanaf donderdag 19 september en wordt uitgegeven door de gemeente Assenede.