Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Burgemeester van Oudsbergen over optocht boeren tegen wolf: “Zorgwekkend dat we wolf vaker dichtbij mens zien"

vr 24 sep. - 16:14

De boeren in Limburg houden een fakkeloptocht om hun bezorgdheid te uiten over de wolven. “Het is geen anti-wolf betoging”, zegt Marco Goossens, burgemeester van Oudsbergen. “Maar de wolf is wél een probleem dat onder de aandacht moet gebracht worden.”
© Photonews

Zwijgen uit schrik voor represailles

De boeren kiezen voor een optocht in plaats van hun stem te laten horen. Ze zijn bang om te praten in het openbaar uit schrik voor represailles. “De overheid die het opneemt voor de wolf is inderdaad ook diegene die hen subsidieert”, geeft de burgemeester toe.

Bang voor de wolf

De boeren zijn ook bang voor de wolf. Bij de komst van de wolf in 2018 werd gezegd dat hij schuw was en ver van de mens zou blijven. Ondertussen staat de teller al op 256 gedode dieren. De burgemeester vindt het begrijpelijk dat ze niet alleen hun vee maar ook hun kinderen binnenhouden. “Maar we moeten ons niet ongerust maken, een aanval van de wolf op de mens is zo goed als onbestaande. Toch zien we de wolf vaker en vaker dichtbij de mens. Dat is wel zorgwekkend.”

Optocht is geen anti-wolf betoging

Volgens de burgemeester is dit geen debat voor of tegen de wolf. “Het debat gaat over het feit dat zich een probleemsituatie voordoet waarvoor oplossingen moeten worden gezocht. Wij willen de wolf niet doden. Er zijn nog andere oplossingen. Eén van de voorstellen is bijvoorbeeld de afrastering van het wolvengebied in plaats van alle weiden van de boeren te gaan verkooien.”

Veel volk verwacht, niet alleen boeren

Remco Goossens verwacht veel volk voor de optocht. Hij keurde die goed onder drie voorwaarden: het vuur vervangen door elektrische fakkels, geen alcohol en afronden om 12u.  “Ik wil benadrukken dat het geen boerenoptocht is, maar een optocht van iedereen in de buurt. Er stapt ook een juf met haar klasje mee.”

"Wij willen de wolf niet doden. Er zijn nog andere oplossingen."

— Marco Goossens, burgemeester Oudsbergen

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet