Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Klassiekers van de jaren 80

Klassiekers van de jaren 80

Componist Bart Ketelaere over nieuwe muziek 'Tik Tak': "Het DNA van het programma is hetzelfde, we hebben het gewoon in een nieuw jasje gestoken"

ma 12 apr. - 1:51

Tijdens de jaren 80 was het iconische kinderprogramma 'Tik Tak' al razend populair. In 2020 werd er een nieuwe versie gemaakt van het bekende televisieprogramma. Componist Bart Ketelaere ging samen met een klein team de uitdaging aan om nieuwe muziek te maken voor de reeks, met instrumenten van uit de keuken tot zelfs 3D-geprinte instrumenten!

366 afleveringen 'Tik Tak' herbekijken

“Het was heel fijn om mee te klank voor de nieuwe 'Tik Tak' te maken! Er komt ook veel meer bij kijken dan enkel de muziek, het was ook het concept en technisch dat je dingen moet aanpassen. We hebben bijvoorbeeld ook gekozen om met codes te werken en die te integreren. Als er bijvoorbeeld een ‘do’ te horen valt in het programma, dan ga je de kleur rood zien. En bij de noot ‘mi’, dan ga je de kleur geel zien. Maar als kijker zie je dat niet (lacht)”, vertelt Bart.
 
“De vraag om 'Tik Tak' in een nieuw jasje te steken kwam van Ketnet zelf. De oorspronkelijke 'Tik Tak' was technisch een beetje versleten, zowel qua beeld als qua klank. Er was nood aan een technisch betere versie, de snelheid van het programma wouden we ook opfrissen. Onze regisseur heeft de 366 afleveringen voor één jaar stuk voor stuk gefileerd en allemaal uitgeschreven wat er daarin gebeurt. Met die handleiding hebben we de muziek gemaakt." 

De muziek in Tik Tak moet vooral fris, speels en nazingbaar zijn. Met geluiden die herkenbaar zijn.

— Bart Ketelaere

Instrumenten vanuit de keuken tot nieuwe technologie

“Het geluid van 'Tik Tak' moet vooral speels zijn, fris en nazingbaar. Het moet ook zoveel mogelijk het idee geven dat het kindje het zelf kan spelen. Het wordt ook gemaakt met items uit de kinderwereld. Zo komen er ook geluiden die herkenbaar zijn, bijvoorbeeld van instrumenten uit de keuken. We gebruiken allerlei instrumenten zoals een melodica, dat werd vroeger in de muziekschool gebruikt maar integreren ook nieuwe technologie. Zo hebben we een ocarina, dat is een soort fluit, zelf gemaakt met de 3D-printer. En dat klinkt eigenlijk fantastisch goed! Een hele warme klank. We willen bij 'Tik Tak' moderne technologie gebruiken maar het moet wel heel tastbaar en herkenbaar blijven.”  
 
"Ik denk dat het DNA van 'Tik Tak' hetzelfde is gebleven. Maar we hebben het gewoon in een nieuw jasje gestoken, technologisch wat anders aangepakt. Het is ook muzikaal een verhaal dat je wil vertellen dat moet kloppen en waar kinderen door geboeid kunnen blijven", vertelt Bart. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet