
de inspecteur
Controleer zelf online of jouw medicijn beschikbaar is
vr 6 dec. - 9:45

Alle informatie over de beschikbaarheid van de geneesmiddelen in België wordt hier verzamelt en elke dag bijgewerkt. Het platform is er trouwens niet alleen voor patiënten, maar ook voor dokters, apothekers en de farmaceutische industrie. "Met dit platform zorgen we ervoor dat alle betrokkenen gemakkelijk informatie terugvinden over de beschikbaarheid van geneesmiddelen."
Controleer zelf of jouw medicijn beschikbaar is
Het FAGG, Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, wil dat patiënten en zorgverleners zo eenvoudig mogelijk informatie terugvinden over de beschikbaarheid van geneesmiddelen in ons land. Het agentschap heeft daarom een online applicatie, een soort website, ontwikkeld die het mogelijk maakt om snel de beschikbaarheid van medicijnen te controleren.
Die applicatie heet Farmastatus. Daarop kan je snel zien of het medicijn waar jij naar op zoek bent beschikbaar is of niet. Je kan je ook registreren om per e-mail op de hoogte te blijven over de (on)beschikbaarheid van een specifiek geneesmiddel.
Farmastatus geeft ook informatie over de reden van de onbeschikbaarheid en de impact ervan. Voor kritieke onbeschikbaarheden krijg je ook extra aanbevelingen over alternatieven of prioritaire indicaties.

Voordeel voor dokters en apothekers
FarmaStatus is gekoppeld aan de nationale geneesmiddelendatabank (SAMv2). Die wordt gebruikt als bron voor andere toepassingen voor artsen en apothekers. Denk bijvoorbeeld aan het elektronisch voorschrift dat vanaf 1 januari 2020 verplicht is. Als een arts een voorschrift opmaakt, zal die dankzij de koppeling van de verschillende systemen direct kunnen zien of het middel dat voorgeschreven wordt beschikbaar is.
Apothekers en groothandelaars-verdelers kunnen via de applicatie rechtstreeks contact opnemen met de vergunninghouder of de parallel invoerder wanneer ze vermoeden dat een geneesmiddel niet beschikbaar is. Het FAGG volgt de meldingen mee op en is op die manier ook beter op de hoogte van de situatie op het terrein. Die inkijk helpt het agentschap om accurater in te grijpen als er tekorten zijn.
Vergunninghouders en parallel invoerders zijn verplicht om wijzigingen over de beschikbaarheid van geneesmiddelen te melden. Dat kan nu heel eenvoudig via de applicatie. De vergunninghouder kan ook klachten of vragen van een apotheker of groothandelaar-verdeler opvolgen, beantwoorden en wanneer nodig actie ondernemen.
Transparantie over tekorten
Het lijkt soms dat er op dit moment een groter tekort is aan medicijnen dan een paar jaar geleden. Ann Eeckhout van het FAGG ontkent dat. "Dat is een foute indruk. Er is geen groter tekort maar er is wel meer transparantie over het tekort. We communiceren meer over de problematiek en we communiceren ook openlijk over alle stappen die we nemen om de problematiek te bestrijden. Er is dus geen groter tekort maar wel meer sensibilisering."