Spits
Creatief met verkeersborden: kunst of vandalisme?
di 5 jan. - 4:54

Aangepast verkeersbord: niet rechtsgeldig
“Iedereen mag een verkeersbord aankopen en mag daaraan zijn eigen creatieve invulling geven en in zijn tuin plaatsen. Ook al lijkt het op een echt verkeersbord waar iets op getekend is, toch is het niet meer rechtsgeldig. Het kan geïnterpreteerd worden als kunst in plaats van een verkeersbord. Wat niet mag, is voor verwarring zorgen. Je mag bijvoorbeeld geen gebodsbord plaatsen, zoals “verboden in te rijden’. Als hij dat had gedaan, dan zou de politie snel ter plaatse geweest zijn, denk ik."
Gepimpte verkeersborden
Je ziet dat meer en meer: mensen die creatief omgaan met echte verkeersborden. “Maar dat mag niet want dat is eigendom van Wegen en Verkeer of van je gemeente. Zelfs een hart op het rode verkeerslicht plakken mag niet. Dat is beschadiging van openbaar eigendom en dus vandalisme. Net zoals je niet zo maar overal graffiti mag spuiten,” legt Veva Daniëls uit.
We merken wel dat mensen creatiever aan het omgaan zijn met openbaar domein.
“In tweede instantie kan het ook voor verwarring zorgen. Als je een verkeersbord zodanig aanpast, kan er later in de rechtbank, door een verkeersovertreder, discussie ontstaan. Die zou kunnen zeggen dat hij dat bord niet zo had begrepen, dat hij dacht dat het kunst was.” En zo ontstaat anarchie op de openbare weg, natuurlijk. “We moeten dus altijd alles verwijderen. Meestal is dat makkelijk, omdat het veelal stickers zijn.”
Creatiever met openbaar goed
Gebeurt het vaker en vaker? “We houden daar geen cijfers van bij maar we merken wel dat mensen creatiever aan het omgaan zijn met het openbaar domein. In Roeselare onlangs nog plaatste een onbekende kunstenaar gele beeldjes bovenop verkeerslichten. En nog elders had iemand een omgekeerde kerstboom met drones in op een rond punt geplaatst. Jammer genoeg, ook die konden we niet laten staan. We hebben heel strikte regels wat kan en wat niet kan langs gewestwegen.”