radio2 spits
David van Ooteghem testte vals positief op het coronavirus: "De stalen moeten door mensen beoordeeld worden en mensen kunnen fouten maken"
vr 17 dec. - 5:10
Tien dagen lang zat Radio 2 Spits-presentator David Van Ooteghem in quarantaine na een positieve PCR-test. Al bleek dat achteraf gezien niet nodig. "Ik vertoonde geen enkel symptoom en uit mijn test bleek dat ik een heel hoge ct-waarde had. Dat is de waarde die aangeeft hoe sterk het virus aanwezig is in je lichaam en die werkt omgekeerd evenredig. Hoe meer virus, hoe lager de ct-waarde", vertelt hij.
David besloot, eens uit quarantaine, om een serologische test te doen. Die gaat na of er specifieke antistoffen tegen het coronavirus in je bloed zitten. En die bleek negatief. "Ik zat tien dagen voor niets in isolatie en de QR-code van mijn coronapas was geblokkeerd. Ik heb nu ook een herstelcertificaat, maar ik ben helemaal van niets hersteld."
Besmette stalen
Volgens viroloog Marc Van Ranst is het verhaal van David geen uitzondering. "We zaten in de periode dat jij je getest werd aan 130 à 140.000 testen per dag. Elk resultaat wordt door mensen gecheckt en mensen kunnen fouten maken."
Er zijn twee manieren waarop je een vals positieve test kunt krijgen. "Als de handschoenen in het afnamecentrum niet gewisseld worden tussen twee patiënten, kan het zijn dat je zo een vals positieve test krijgt. Als de eerste patiënt sterk positief is, kan de volgende daardoor een vals positieve krijgen. Je kan het merken als je heel doorgedreven nagaat wie er na wie kwam in het afnamecentrum. Heb je een heel positieve patiënt en daarna een heel zwak positieve, dan moet je eigenlijk de test van de zwak positieve herhalen. Het vergt veel tijd en energie maar je mag daar nooit licht over gaan."
Ook in het labo zelf kan je staal 'besmet' worden door een staal dat sterk positief test. "De stalen worden in grote robots gestoken en ook daar zijn er stalen die een miljoen keer meer virussen hebben dan een ander. In die machine kunnen ze de andere stalen besmetten. Als je de resultaten checkt - en dat wordt altijd door mensen gedaan - moet je daar beducht voor zijn. Maar aangezien het werk van mensen is, kan er ook een fout in sluipen, zeker als er zoveel testen gedaan worden als nu."
Asymptomatische positieven hertesten?
Is het dan een goed idee om de mensen die positief testen maar asymptomatisch zijn opnieuw te laten testen? "Als we dat bij elke PCR-test nog eens moeten herhalen, dan wordt het onmogelijk. Als je een hoge ct-waarde blijkt te hebben uit je test - en dus weinig virus - en je hebt geen symptomen, dan kan het een beginnende infectie zijn, of eentje die eindigt of dus inderdaad een vals positieve test."
Eigen keuze
'Zo erg is een vals positieve test nu toch ook niet?', kan je denken. Maar de impact van zo'n vals positieve test kan toch groot zijn. "Een kennis van mij heeft het ook meegemaakt", zegt David. "Zij stond op het punt om naar Londen te vertrekken om kerst door te brengen bij haar zus, die kanker heeft. Het was voor haar heel belangrijk om naar daar te reizen. Ze laat zich testen voor vertrek en test positief, maar heeft ook een vrij lage ct-waarde. Ze besluit een nieuwe PCR-test te doen. Twee dagen later kreeg ik van haar een bericht: Groetjes uit Londen, dankjewel David. Mijn nieuwe test was negatief."