Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De bewindvoerder laat steken vallen. Hoe pak ik de zaak aan?

di 17 dec. - 6:58

Anderhalf jaar geleden belandt Margot in een coma. Op dat moment is ze zwanger en haar dochter komt comateus ter wereld. Margot herstelt goed in het revalidatiecentrum en wordt bijgestaan door een bewindvoerder. Een taak die mama Vera liever op zich had genomen, zeker nu blijkt dat de bewindvoerder heel wat steken laat vallen.

Vera vraagt Radiorechter Jan Nolf raad. Waarom is het misgelopen en heeft de vrederechter een externe bewindvoerder aangesteld en niet mij? Had ik het anders kunnen aanpakken? En wat kan ik nu nog ondernemen nu blijkt dat de bewindvoerder niet naar behoren functioneert? Kan ik alsnog de taak van bewindvoerder op mij nemen?

Allemaal vragen waar Radiorechter Jan Nolf graag een antwoord wil op geven. Want naast Radiorechter en ere-vrederechter is bewindvoering net de specialiteit van Jan. Hij schreef er al meerdere boeken over die je hier kan vinden.

Voorzorgvolmacht

Jan wil, voor hij de vragen over bewindvoering beantwoordt, graag starten met het nut van een voorzorgvolmacht te benadrukken. 

In een voorzorgvolmacht geef je als persoon die op dat moment nog wilsbekwaam is, de opdracht aan een lasthebber (dat kan een vertrouwenspersoon zijn, een familielid of een derde) datgene te doen wat omschreven is in de volmacht vanaf het moment dat je wilsonbekwaam wordt. Het is dus een contract tussen jou en de lasthebber dat jouw wensen bevat met betrekking tot je goederen, je vermogen en persoonsgebonden materie. 

Jan Nolf: Met zo'n voorzorgvolmacht hou je de regie voor later in handen. En het is echt geen verhaal voor hoogbejaarden alleen, ook wie jong is raad ik aan zo'n volmacht op te stellen. Want jong of oud, iedereen kan een ongeval tegenkomen en in een coma geraken. Met zo'n voorzorgvolmacht ben je zeker dat iemand die je vertrouwt zal waken over jouw wensen. Het verschil met een bewindvoerder is dat die wordt aangesteld door een vrederechter op het moment dat er echt problemen opduiken en je wilsonbekwaam bent geworden. Bij een voorzorgvolmacht heb je geen vrederechter nodig en leg je je wensen zelf vast op een moment dat je nog volledig in orde bent."

Alles over de voorzorgvolmacht kan je hier nalezen.

Win het vertrouwen van de vrederechter

Als er geen voorzorgvolmacht werd afgesloten is het aan de vrederechter om een bewindvoerder aan te stellen voor iemand die wilsonbekwaam is. Bij Margot koos de vrederechter voor een externe bewindvoerder ondanks de vraag van mama Vera om deze taak zelf in handen te nemen. Er zijn enkele belangrijke punten die je voor ogen moet houden volgens Jan Nolf om te slagen in je opzet.

"Het vertrouwen van de vrederechter winnen is heel belangrijk. Dien zelf het verzoekschrift in en laat dat niet doen door een sociaal assistent van een instelling. De vrederechter zou wel eens kunnen denken dat als je het verzoekschrift nog niet zelf invult, de andere taken misschien ook wel te hoog gegrepen zijn. Neem dat initiatief dus zelf met de steun van familieleden, naast dat engagement kan een vrederechter niet kijken."

"Neem de regie dus zelf in handen en werp je al van bij de start op als vertrouwenspersoon voor de procedure. Vraag aan de vrederechter ook om vooraf een gesprek te hebben als vertrouwenspersoon, een soort "voorrangsgesprek". Op die manier kan je samen met de betrokkene je verhaal uit de doeken doen."

De bewindvoering toch nog wijzigen?

Volgens Nolf is het een veelgehoorde klacht over advocaten die als bewindvoerder optreden. Vaak zijn ze niet vertrouwd met sociale wetgeving en alle praktische beslommeringen die bij een bewindvoering horen. Berust daarom niet zomaar in de beslissing van de vrederechter want je kan perfect beroep aantekenen tegen deze beslissing.

Jan Nolf: "Ga zeker voor dat beroep, het zal ook een signaal zijn dat de zaak je na aan het hart ligt. En ook al blijft de situatie ongewijzigd en komt de bewindvoering in de handen van een externe bewindvoerder terecht zijn er nog mogelijkheden. Want de wet voorziet dat je op elk moment van de bewindvoering een evaluatie kan aanvragen bij de vrederechter. Dat is zeker mijn raad naar Vera toe. Vragen aan de vrederechter om de situatie toch nog eens te bekijken omdat de situatie veranderd is of omdat er nalatigheden zijn opgemerkt. En als ook de vrederechter hier bij z'n beslissing blijft kan je in hoger beroep gaan. En mijn ervaring is toch wel dat er vaak naar de familie wordt geluisterd en in hun rol hersteld wordt."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet