
de inspecteur
De smaaktest Andalousesaus: Belgische uitvinder eindigt laatste
ma 31 mei - 6:30
Lekker bij frietjes of een stukje vlees op de barbecue: een ferme kwak andalousesaus. Het is blijkbaar een Belgische uitvinding. Maar welk merk kan de smaaktestgezinnen het meest bekoren? Niet de A-merken, want die eindigen laatst. De winst is voor Aldi.

Top 5
- Regalo (Aldi) - 3,59 euro/liter
- Delhaize – 3,21 euro/liter
- Boni – 3,05 euro/liter
- Devos-Lemmens – 9,97 euro/liter
- LA William – 10,36 euro/liter
Belgische uitvinding
- Andalousesaus werd bijna 60 jaar geleden uitgevonden door het Londerzeelse bedrijf LA William, het is dus een Belgische uitvinding.
- Het recept zou gebaseerd zijn op de koude Spaanse soep gazpacho of op de tomatensaus salsa brava.
- Alle merken hebben als ingrediënt nummer één koolzaadolie.
- LA William heeft de langste ingrediëndenlijst. Ze voegen onder meer tamarinde, kappertjes en sojasaus toe.
Zoet of vet
- Winnaar Regalo heeft het hoogste suikergehalte, ze gebruiken glucose-fructosesiroop. Maar alle merken bevatten veel suiker.
- Delhaize en Boni, respectievelijk 2 en 3, hebben het hoogste vetgehalte (meer dan 9 gram per portie) en bevatten dus ook het meeste kilocalorieën (89kcal per portie).
- Devos-Lemmens scoort zeer gemiddeld qua nutritionele waarde, maar bevat het minste zout. LA William heeft het meeste zout.
Andalouse bevat in vergelijking met mayonaise of cocktailsaus minder kilocalorieën, maar het is nog altijd niet gezond.
Gezonder dan mayonaise
- Alle producenten berekenen de nutritionele waarde op basis van een portie van 15 gram. Maar volgens voedingsdeskundige Annick Verween krijgen we in de frituur vaak een grotere portie.
- Toch is andalousesaus een 'gezondere' keuze dan mayonaise of cocktailsaus.
- Andalousesaus bevat gemiddeld 86kcal per portie, cocktailsaus zit op 90 kcal en mayonaise heeft maar liefst 110 kcal per portie.