de inspecteur
De smaaktest Andalousesaus: Belgische uitvinder eindigt laatste
ma 31 mei - 6:30
Lekker bij frietjes of een stukje vlees op de barbecue: een ferme kwak andalousesaus. Het is blijkbaar een Belgische uitvinding. Maar welk merk kan de smaaktestgezinnen het meest bekoren? Niet de A-merken, want die eindigen laatst. De winst is voor Aldi.
Top 5
- Regalo (Aldi) - 3,59 euro/liter
- Delhaize – 3,21 euro/liter
- Boni – 3,05 euro/liter
- Devos-Lemmens – 9,97 euro/liter
- LA William – 10,36 euro/liter
Belgische uitvinding
- Andalousesaus werd bijna 60 jaar geleden uitgevonden door het Londerzeelse bedrijf LA William, het is dus een Belgische uitvinding.
- Het recept zou gebaseerd zijn op de koude Spaanse soep gazpacho of op de tomatensaus salsa brava.
- Alle merken hebben als ingrediënt nummer één koolzaadolie.
- LA William heeft de langste ingrediëndenlijst. Ze voegen onder meer tamarinde, kappertjes en sojasaus toe.
Zoet of vet
- Winnaar Regalo heeft het hoogste suikergehalte, ze gebruiken glucose-fructosesiroop. Maar alle merken bevatten veel suiker.
- Delhaize en Boni, respectievelijk 2 en 3, hebben het hoogste vetgehalte (meer dan 9 gram per portie) en bevatten dus ook het meeste kilocalorieën (89kcal per portie).
- Devos-Lemmens scoort zeer gemiddeld qua nutritionele waarde, maar bevat het minste zout. LA William heeft het meeste zout.
Gezonder dan mayonaise
- Alle producenten berekenen de nutritionele waarde op basis van een portie van 15 gram. Maar volgens voedingsdeskundige Annick Verween krijgen we in de frituur vaak een grotere portie.
- Toch is andalousesaus een 'gezondere' keuze dan mayonaise of cocktailsaus.
- Andalousesaus bevat gemiddeld 86kcal per portie, cocktailsaus zit op 90 kcal en mayonaise heeft maar liefst 110 kcal per portie.