de inspecteur
De smaaktest instant kippensoep: "hoe minder kip, hoe lekkerder"
smaaktest
ma 26 apr. - 6:30
Top 5:
- Royco minute Soup kip - 0,42 euro/portie
- Knorr Soup Idee Double Chicken – 0,43 euro/portie
- Kania (Lidl) – 0,14 euro/portie
- Unox Cup-a-soup – 0,50 euro/portie
- Carrefour – 0,19 euro/portie
Een portie bedraagt bij de meeste merken zo’n 200 ml. Deze test vond plaats in april 2021, de prijzen dateren van toen.
Veel ingrediënten en veel zout
Roy van Royco zal blij zijn met z’n overwinning. Maar hij voelt de hete kippensoep-adem van Knorr in zijn nek, want die concurrent eindigt bijna net even hoog.
“Ik ben toch geschrokken van het aantal ingrediënten in zo’n zakje kippensoep”, zegt Annick Verween; “En Royco is ook op dat vlak echt wel de koploper: Minute Soup heeft in totaal niet minder dan 23 verschillende ingrediënten.”
En wat Annick ook meteen opvalt: Royco bevat de meeste zout. “Dat blijkt belangrijk voor de proevers: de top 5 is deze keer ook een rangschikking van het zoutgehalte. Royco op één met 1 gram zout per tas soep, een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid trouwens. Carrefour eindigt helemaal achteraan, met 40 % minder zout.”
Geen caloriebom
Je zou het niet verwachten, maar in die instant-zakjes zit er ook suiker. “Het valt meestal wel mee”, zegt Verween, “maximaal een halve gram per zakje bij de meeste merken. Alleen Unox springt eruit: dat merk gebruikt meer dan 3 keer zoveel suiker als de rest.”
Het vetgehalte valt zeker mee, bij alle merken. “Geen enkele producent gebruikt meer dan een halve gram vet per 100 ml soep.”Instant-zakjes bevatten zelfs maar een derde zoveel vet als kippensoep in blik. En dat vertaalt zich in heel weinig calorieën.”
Winnaar Royco bevat samen met Carrefour zelfs de minste calorieën van de test: 21 kcal per 100 ml. Annick Verween vindt het wel opvallend dat Knorr, de nummer 2, de energierijkste is: “Die bevat bijna 30 kcal per 100 ml, en dat komt omdat die afgeladen vol zit met vermicelli.”
De ingrediëntenlijst van dat merk ziet er inderdaad wezenlijk anders uit dan de van de concurrenten: Knorr gebruikt zo maar even 77% vermicelli.
“Pasta is bij sowieso bijna altijd ingrediënt nummer 1 in de lijst, alleen Carrefour zet hem op de tweede plaats”, zegt Verween. “Meestal gaat het om zo’n 20 tot 28%, maar bij Knorr is dat dus fors meer. Vandaar dus het hogere caloriegehalte, onder meer door de eiwitten en koolhydraten in de pasta.”
Kip? Euh, ja
Annick Verween moest er even naar zoeken, want bij pakweg Royco staat de kip pas op plaats 14 in de ingrediëntenlijst. Maar er blijkt in alle geteste merken wel effectief kip te zitten.
“Als is het maar wat je kip noemt natuurlijk. Royco gebruikt bijvoorbeeld 0,24% gemalen kippenvlees. En Knorr 0,5 g kippenvet. Net zoals Lidl, en die doen er ook nog kippenvleespoeder bij.”
Klinkt niet echt authentiek allemaal. “Carrefour zet wel een gesneden kipfilet op de verpakking, maar ook zij gebruiken kippenpoeder. Maar wel het meest van allemaal: 4,3%.”
En heel verrassend als het over kippensoep gaat: de proevers geven de meeste punten aan de merken die de minste kip toevoegen.
Met 'echte' groenten
Gelukkig gebruikt elke producent ook groenten en kruiden. ‘Echte groenten’, zoals Royco prominent op de verpakking zet.
“Alle producenten voegen wortel en peterselie toe”, zegt Verween. “Sommigen ook prei of selder. Knorr voegt er als enige zelfs tomaat aan toe. Het zijn echte groenten die gedehydrateerd zijn, zodat ze lang kunnen bewaard worden".
Net zoals de kip staan ook de groenten niet vooraan in de ingrediëntenlijst. En ook hier ontdekt Verween een trend: “Hoe hoger de soep staat in de top 5, hoe lager de groenten staan in de ingrediëntenlijst”.
Tussendoortje
Echt supergezond is een zakje kippensoep niet, maar je zult er niet meteen dik van worden.
Verween: “Je kunt niet verwachten dat instantsoep natuurlijk is, zo ver staat de voedingsindustrie nu ook weer niet. Aan de andere kant kan het wel als tussendoortje. Het is minder calorierijk dan een snoepreep of een zak chips. Pas alleen op met dat verborgen zout.”